Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
19-05-2008

ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ЩЕ ИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ВЛИЯЯТ НА ПОЛИТИКИТЕ НА ЕС

Българският евродепутат Душана Здравкова /ЕНП - ЕД - ГЕРБ/ коментира пред репортер на Портал Европа как като евродепутат реализира възможностите за национално влияние при взимането на решения в ЕП.

Темата се разработва в рамките на "Тема на месеца" - "Участието на България в работата на европейските институции" и е част от инициативата "Говори с Европа".

Публикува се днес, на 20 май 2008 г., за да съвпадне с първата годишнина от първия български евровот. Вижте ТУК какво казва Душана Здравкова, която водеше листата на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент, по повод годишнината.

Как реализирате възможностите си за влияние при взимането на решения в ЕС като евродепутат? Какво ще се промени с влизането в сила на Лисабонския договор?

Ние упражняваме правомощията си на евродепутати, като например внасяне на питания към ЕК, което е парламентарна практика, правим изказвания в зала или в комисиите. По Лисабонския договор се увеличават правомощията на самите национални парламенти и съответните комисии в тях, затова е много важно да развием добра връзка с тях, за да може да тече помежду ни информация и имаме пълноценно сътрудничество. Това е важно и за реализиране на различни инициативи и проекти.

От ЕП излизат толкова много документи, че не е по силите на един депутат да се запознае с всичко. С новите правомощия всеки един доклад, който например има значение за местната власт, за общинските съвети, ще може по-бързо да стигне до заинтересованите и те да го разгледат.

Ще е трудно за една година да променим политиките на ЕС, но евродепутатите от следващия мандат ще имат по-големи възможности. Ние за две години няма как да повлияем сериозно.

Как ще се промени влиянието на страната ни в ЕС, ако няма представител в следващата Европейска комисия?

Приема се, че еврокомисарите са хора, които правят политиката на ЕС в дадена област, а не са представители на съответна държава. Моето наблюдение върху работата на комисарите е точно такова. Така действа и комисар Кунева, която е еднакво активна както в България, така и в останалите страни-членки.

Бележка на редакцията: Интервюто е взето на 17 април 2008 г. в ЕП в Брюксел от Мая Цанева.

„Говори с Европа” – инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. „Говори с Европа” се реализира от Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.