Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2008

ЕДНА ГОДИНА ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ В БЪЛГАРИЯ

Днес, 20.05 2008 г., се навършва една година от провеждането на първите избори за Европейски парламент в България.

На 20 май 2007 г. в резултат на първия български евровот Политическа партия ГЕРБ получи пет места в Европарламента, Платформа европейски социалисти също пет. ДПС вкараха четирима евродепутати, "Атака" - трима, НДСВ - един. Избирателната активност на гражданите бе малко под 29%.

 
Във връзка с първата година от изборите, Портал ЕВРОПА разговаря с водача тогава на листата на ГЕРБ, а сега заместник- председател на Комисията по конституционни въпроси и заместник в комисията по петиции - Душана Здравкова.

Какво можахте да направите за тази първа година в ЕП?

Една година е и много и малко. Няма значение колко подготвен е човек в работата си и колко знае за институциите, все пак свикването с работата в ЕП не е лек процес, дори само заради мащабите на сградите например. Освен това едно е да се ориентираш в няколкото огромни сгради, а съвсем различно да се ориентираш в напрегнатата работа и да можеш да вземеш вярното решение в точния момент. За тази година обаче бе направено много, в което гражданите могат да се уверят от ежемесечните отчети. Специално в комисията по конституционни въпроси можах да участвам във финалната подготовка на Лисабонския договор и Хартата за основните права.

Какво предстои през следващата година?

Един от важните приоритети в работата ни през тази втора година ще бъде подготовката за следващите избори за Европейски парламент. Самият парламент отчита отслабващия интерес към гласуването ( ако на първите избори то е било средно над 60%, то сега спада до около 50%). Трябва да продължим да работим за да покажем на европейците, че Европейския парламент е единствената институция на гражданите.

Аз вече чрез работата си се старая да помагам на гражданите и институциите чрез използването на инструментите на ЕП за оказване на парламентарен контрол. Пример за това е контрола върху изразходването на европейските средства в България.

Моята цел е да продължа да активизирам българските граждани за участие, както това стана през миналата година с инициативи като Гражданска Агора например, в която и Портал ЕВРОПА участва.

Освен това вчера бях определена за докладчик по доклада на Европейския омбудсман, което е отново дейност пряко свързана с гражданите. Друг доклад, по който работя и е пряко свързан с професионалната ми дейност е за прерогативите на Европейския парламент.

На 3 юни пък ще представя доклад за участието на гражданите в процеса на вземане на решения.

Поздравявам останалите 17 български евродепутати. Нека да си спомним този хубав за България ден. За мен това е един знаков ден, тъй като българските граждани пълноправно участват в европейската политика и взимането на решения. Нека бъдем по-активни за да накараме институциите да изработват политики за гражданите,тъй като това именно е целта на обединена Европа.

От днес до 6 юни Душана Здравкова очаква реакциите и коментарите на гражданите към месечните си отчети, а на 6 юни (когато българските евродепутати встъпиха в длъжност) ще представи и годишния си отчет, стана ясно още от интервюто й за Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.