Събития

  • A+
  • A-
05-06-2008

Спасовден – празник на Район „Лозенец”

Православната църква почита 40-ия ден от Христовото Възкресение като Възнесение Господне. Тогава Исус Христос се явява пред своите ученици на Елеонската планина, благославя ги и се възнася на небето при Своя Отец. С това си дело Той завършва делото на спасението. Оттам идва и празникът Спасовден, Денят на Спасителя.

В народната традиция Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите и бележи завършването на жътвата на ечемика. В стари времена българите са извършвали приношение с хляб и жертвени животни.

В местността „Кръста” е забит стар каменен кръст. Смята се, че е издигнат от софиянци в памет на Руско-турската война (1878 г.). Решението им е да се вижда отдалеч и затова е поставен на най-високото място над града – на юг, по пътя за Драгалевци. Паметникът е открит и осветен на Спасовден. Става традиция всяка година столичани да се събират около кръста и постепенно цялата местност приема името му. Кръстът става символ, около който на Спасовден, след традиционната църковна служба, се провежда събор.

Според друго поверие през това място е минал Свети Георги и под краката на коня му бликва малко изворче. В чест на светеца софиянци се събирали на Кръста и на Гергьовден.

Днес Район „Лозенец” празнува и юбилей, тъй като преди 20 години столичната общинска администрация се разпределя в 24 района. Тържеството на 5 юни – Спасовден, отново ще събере съкварталците на „Кръста”. Свещеник от църквата „Свето Преображение Господне” ще извърши молебен, а всички гости накрая ще вкусят от традиционния курбан. Деца от читалищата „Георги С. Раковски” и „Пенчо Славейков” ще покажат уменията си в танцовото изкуство, а възрастните ще се насладят на ансамбловото изпълнение на стари градски песни. Водещ е актьорът от театрално студио „Теди”.
 
За юбилейния празник се появи и информационния бюлетин на районната администрация. Мотото „Аз обичам Лозенец” обединява надеждите на хората да живеят в приветлив и уютен квартал. Страниците са отворени за всички, които има какво да споделят както за всекидневието и бъдещите проекти, така и за богатата история на стария софийски хълм в полите на Витоша.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.