Събития

  • A+
  • A-
16-06-2008

След референдума: посланикът на Ирландия пред "Хоризонт" - "Събота 150"

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.
Външнополитическият обзор на Програма "Хоризонт" - "Събота 150" осъществи интервю с посланика на Ирландя у нас Джефри Кийтинг. Поводът е отрицателният референдум за Лисабонския договор.


Портал ЕВРОПА ви представя интервюто в рамките на инициативата "Говори с Европа", на която Програма "Хоризонт" е медиен партньор.

Посланик Кийтинг обясни резултатите от референдума с думите "ирландците не са готови да приемат нещо, което не разбират напълно". По думите на дипломата, неговите сънародници имат нужда от време, за да обмислят ситуацията с партньорите от ЕС.

Първа част на интервюто - „Не беше възможно да се убедят ирландците в ползите от този договор” коментира посланикът и пояснява, че Ирландия е положително настроена към Европейския съюз и отхвърлянето на договора е отхвърляне на документа, а не на съюза.
 
Във втората част на интервюто посланик Кийтинг започва коментара си с отговор на въпроса, трябва ли изпълнителната власт в Ирландия да поеме политическа отговорност за резултатите от референдума.  
 
Рано да се каже, че Лисабонският договор е „мъртъв”, тъй като е минало много малко време от референдума в Ирландия, а и също така има още държави, които трябва да го ратифицират или отхвърлят, смята Джефри Кийтинг. „Това, от което имаме нужда сега, е малко време да обмислим ситуацията с нашите партньори и да видим по какъв начин можем да гледаме напред”, добави Джефри Кийтинг в "Събота 150".
 
Н. пр. Джефри Кийтинг е роден през 1957г. Завършил е престижния Тринити колидж в Дъблин. Преди назначението си в София, което е първото му като посланик, г-н Кийтинг е бил на дипломатически постове във Ватикана, Бостън, Лондон и Шанхай. Посланик в София е от 2005г.

Портал ЕВРОПА припомня: Н. ПР. ПОСЛАНИК ДЖЕФРИ КИЙТИНГ: С ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМ ИРЛАНДИЯ НЕ РЕШАВА ВМЕСТО ЕВРОПА (13-02-2008)

„Говори с Европа” – инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. „Говори с Европа” се реализира от Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.