Събития

  • A+
  • A-
28-06-2008

Свободното движение на хора, трудовият пазар на ЕС и българите

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.
В кои държави и за кои професии се проявява най-голям интерес в ЕС спрямо български работници? Какво трябва да знае българският гражданин, тръгващ да работи в друга държава-членка?

На тези основни въпроси търсехме отговор в рубриката „Говори с Европа” по Програма „Хоризонт” на БНР в рамките на обзорното външнополитическо предаване „Събота 150” на 28 юни.

Предлагаме ви да чуете запис от рубриката в две части. По темата гости в студиото на водещия Георги Марков са Зина Андреева, директор в Агенцията по заетостта и EURES-мениджър и Юлиана Николова - старши експерт в звено "Международни спогодби" в Агенцията по заетостта.

В първата част се говори за това, с колко и кои държави има сключени спогодби на България за договори за наемане на работна ръка. Разказва се, че мрежата на EURES е лесният начин да намерите информация за работни места и възможности за обучение в цяла Европа.
 

EURES - Вакантни работни места в 31 европейски страни, автобиографии предоставени от страна на заинтересовани кандидати, какво трябва да знаете за условията на живот и работа в чужбина и още повече събрано за вас от мрежата на EURES.  
 
Във втората част се разказва какво представлява EURES-порталът. Задават се и постъпилите в редакциите на "Хоризонт" и на Портал ЕВРОПА въпроси на гражданите, свързани с възможностите да се работи в други държави-членки на ЕС. 8 538 вече са регистрираните българи в портала, които търсят работа, казва г-жа Андреева.

„Събота 150” е партньор на Портал ЕВРОПА в информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”, а настоящата рубрика "Трудовият пазар на ЕС и българските граждани" е в рамките на "Тема на месеца" за юни, посветена на консултативните органи на ЕС.

Още по темата - Какво представляват консултативните органи на ЕС? Какво представлява ЕИСК?
 

„Говори с Европа” – инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия, която се реализира от Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА и е съфинансирана чрез Представителството на ЕК в България.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.