Събития

  • A+
  • A-
01-07-2008

Онлайн-разговор с евродепутата Метин Казак - "Говори с Европа!"

Представяме ви пълния текст от онлайн-дискусията с члена на ЕП Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) от 30 юни 2008 г., проведена в рамките на "Говори с Европа": инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики по План Д на Европейската комисия за демокрация, дебат и диалог, реализирана чрез Представителството на ЕК в България.

ОБОБЩЕНИЕ НА РАЗГОВОРА ВИЖТЕ ТУК.


Огнян_Бояджиев: Добър ден на всички! „Говори с Европа" днес прави онлайн-дискусия с българския представител в Европейския парламент Метин Казак. Още преди да сме започнали, нека да ви кажа, че Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) е постоянен член на Комисията по външните работи, признат от колегите си като ерудит във външнополитическите отношения. Г-н Казак е завършил международно и европейско право в Бургундския университет в Дижон, работил е в българската администрация и е бил избран за зам.-омбудсман на България, преди да стане евродепутат.
Огнян_Бояджиев: Ще говорим основно за бъдещето на ЕС и Договора от Лисабон, Френското председателство и Западните Балкани, но ще започнем с актуални теми... Доста писма пристигнаха в редакцията с предварително зададени въпроси.
Огнян_Бояджиев: Първата тема - спирането на парите по още две мерки на САПАРД. Имате поглед върху въпросите, свързани с Общата селскостопанска политика на ЕС... Въпросът е - кой е виновен и кой какво следва да направи вследствие на решението на Брюксел?
Метин_Казак: Наистина това решение е много неприятно, но не смятам, че трябва да се драматизира.
Огнян_Бояджиев: Кой е виновен?
Метин_Казак: Тепърва ще анализираме причините. По-важното е, че 85 процента от средствата са усвоени или са в процес на усвояване.
Огнян_Бояджиев: От кои средства?
Метин_Казак: по програма САПАРД.
Огнян_Бояджиев: Управлението на еврофондовете у нас - през уикенда вие бяхте в Търговище, където обучавахте младежи да разработват и управляват проекти по Оперативната програма "Административен капацитет". Губят ли българите доверие в смисъла от европейската подкрепа?
Метин_Казак: Не смятам,че доверието се губи. Напротив, все повече млади хора се обръщат към нас с желание да научат как да изработят проект.
(zemedelec): Zdravejte gospodin Kazak. Като са спрени парите по мерките, това как се отразява на производителите?
Метин_Казак: Здравейте, производителите ще си получат парите от националното съфинансиране.
(zemedelec): А парите ще се връщат ли после?
Метин_Казак: Не бива да има притеснение за това.
(zemedelec): И кой ще ги връща?
Метин_Казак: Всичко е изчислено така че след деблокирането на средствата всички страни да бъдат удовлетворени. В бюджета има предвидени средства за такива случаи
(zemedelec): А какви други възможности дава ЕС за финасиране на земеделците, тоест освен парите които минават през бг правителството, има ли други опции?

Метин_Казак: Програмата за развитие на селските райони предоставя широки възможности за финансиране на проекти в тази област.
(zemedelec): А тя не се управлява от бг органи, така ли?
Метин_Казак: Да.

(zemedelec): Много добре! Благодаря! И всичко хубаво.

(Dermendzhieva): Здравейте, г-н Казак, въпросът ми е относно Лисабонския договор. Отхвърлянето на Лисабонския договор в Ирландия променя ли приоритетите на Франция като председател на Съвета през втора половина на годината?
Метин_Казак: Здравейте,
Метин_Казак: Ирландският референдум поставя Европа пред голяма изпитание. Франция следва да положи максимални усилия, за да излезе ЕС от тази криза.
Огнян_Бояджиев: Ще успее ли да излезе?
Метин_Казак: Убеден съм.
(Dermendzhieva): Какви нови варианти за спасяване на Лисабонския договор са предприети след отхвърлянето му в Ирландия?
Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, имаше и въпрос за правосъдието и вътрешните работи. Кажете за него, и после да говорим за Лисабонския договор.
Метин_Казак: Ирландия също ще трябва да предложи решение на следващата среща на върха през м. октомври 2008 за организирането на нов референдум евентуално или друг правен механизъм. Но целта е Договорът да влезе в сила, както е предвидено преди изборите за следващ Европарламент през юни 2009 г. Ратификациите на договора от останалите страни-членки следва да продължат, което и става. Това е общата воля
Огнян_Бояджиев: А спира ли разширяването на ЕС?
Метин_Казак: Разширяването трябва да продължи.

(Кольо): Г-н Казак, като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, мислите ли, че имаме прогрес в сферата на правосъдието и по вътрешни работи?

Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, кажете за доклада на ЕК и после да продължим за бъдещето на ЕС?
(ivan1): Здравейте, господин Казак, според вас Турция готова ли е за членство в ЕС?
(Dermendzhieva): Ако договорът от Лисабон не влезе в сила, съществува ли риск ЕС да се разпадне на групи от държави, които да се движат с различна скорост?
Огнян_Бояджиев: Имаше въпрос по-рано: като член на комисията по гражданските свободи и правосъдието, мислите ли, че БГ напредва в тези области?
Метин_Казак: Докладът през м. юли очаквам да бъде обективен и критичен. Ще бъдат посочени отново слабостите. Ще се подчертае постигнатият напредък след последните правителствени промени и взетите мерки от МС.
(Кольо): А смятате ли, че сме постигнали реален напредък?
(наблюдаващ): което значи че ние сме зле
Метин_Казак: Никой не си прави илюзии, че проблемите са малко. Предизвикателствата са сериозни, но съм убеден,че правителството полага и ще полага всички усилия в посока преодоляване на тези слабости.
(наблюдаващ): а ЕП какво може да направи по случая
(наблюдаващ): Тоест ЕК докладва пред ЕП напредъка или там каквото е свършила България, и?
(mayats): Г-н Казак, какъв отзвук имат проблемите на България с борбата с престъпността и корупцията, спирането на еврофондовете, в ЕП? Това отразява ли се на ефективността при изпълнението на вашите приоритети като евродепутат?
Метин_Казак: ЕК ще направи преглед на състоянието в тези области след присъединяването на БГ
(наблюдаващ): е ние се присъединихме!!!
Метин_Казак: Не бих казал
(наблюдаващ): е сега ме объркахте
Метин_Казак: Във всички страни има подобни проблеми
(наблюдаващ): България Член ли на ЕС или не ?
Метин_Казак: момент
Метин_Казак: отговорих на майатс.
(наблюдаващ): ааа това е друго
Огнян_Бояджиев: Т. е., не бихте казали, че това се отразява на работата ви в ЕП, и не бихте казал, че България не се е присъединила :)
(наблюдаващ): щото се притесних
Метин_Казак: :)
Огнян_Бояджиев: Добре - Турция, Западните Балкани и Лисабонският договор. Тя не се е присъединила, не бихме казали, че е близо до ЕС, или...?
Метин_Казак: Нещата следва да се оценяват трезво и обективно. Преговорите за членство с Турция и страните от Западните Балкани ще продължат толкова по-бързо, колкото по-бързо влезе в сила Лисабонският договор.
Метин_Казак: Те всички са в различен стадий на преговори, но съществува воля тези преговори да продължат с необходимото темпо.
Огнян_Бояджиев: Коя от WB страните е най-отпред?
Метин_Казак: Безспорно Хърватска.
(наблюдаващ): а те що не я приеха преди нас
Метин_Казак: Защото преговорите там започнаха доста по-късно, знаете за проблемите в бивша Югославия.
(наблюдаващ): а това, което правим в България?
Метин_Казак: При Сърбия нещата са доста по-сложни.
(Кольо): Как ще се развива ЕС след 1 януари 2009 г.? Каква е вашата прогноза? (наблюдаващ): няма ли да им забави процесът на присъединяване?
Метин_Казак: Кое по-точно в България?
(наблюдаващ): ми драмите Фар Сапард, престъпност, ей тези дребните неща
(joro): zdr. g-n Kazak moje li da ni osvetite po vuprosa - obruchite ot firmi dali ste se suediniat s drugi takiva v Europe?
Метин_Казак: Те нямат отношение към процеса на присъединяване, по-скоро капацитетът на интеграция на новите страни от страна на ЕС е проблем, както и реформата на институциите след последните две разширения.
Огнян_Бояджиев: А към процеса на оценяване на напредъка? Т. е. строгостта, с която се гледа?
Метин_Казак: Строгост е необходима.
(наблюдаващ): ма за кой
(mayats): Вие сте бил заместник Омбудсман на РБългария. От сегашната си позиция на евродепутат как оценявате прозрачността в работата на европейските институции? Това се оказва сериозно препятствие пред Европа
Метин_Казак: Все пак става дума за обща политика и общи ценности.
Огнян_Бояджиев: Строгост е необходима, казвате, а други смятат, че строгостта би могла да доведе у нас на власт екстремисти?
(Кольо): в тази връзка каква е прогнозата ви за следващата година?
Метин_Казак: Прозрачността на евроинституциите е съществена за доверието на европейците към ЕС. В това отношение се прави доста, специално в ЕП. Всичко, свързано с нашата работа, е в интернет. Освен това и Европейският омбудсман следи за спазване принципите на добро управление и добра администрация в институциите и за достъпа до информация на гражданите на ЕС.
Портал_ЕВРОПА: Kak взаимодейства Европейският омбудсман с ЕП?
Метин_Казак: Европейският омбудсман изпраща периодични доклади до ЕП
Портал_ЕВРОПА: От които какво следва?
Метин_Казак: В които прави преглед на получените от него жалби, предприетите действия и прави конкретни препоръки до ЕП и другите институции на ЕС за преодоляване на слабостите във функционирането на тези институции и ако са нарушени правата на гражданите
Огнян_Бояджиев: Скъпи читатели на Портал ЕВРОПА, вече 30 минути сме в онлайн-разговор с евродепутата Метин Казак. Две основни теми дотук - България, докладът на ЕК и САПАРД, и втората - бъдещето на ЕС. Предлагам г-н Казак да обобщи: прогноза за ЕС през 2009 г.? Имаше и въпроси на г-жа Дерменджиева в този смисъл. И лед това ще продължим с "въпрос-отговор", ако желаете.
Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, какъв ще е ЕС през 2009? Ще има ли страна-член с предпазна клауза? :)
Метин_Казак: Надявам, се ЕС да работи през 2009 г. според договора от Лисабон. Не вярвам, че ще се стигне до предпазна клауза, сега диалогът с Комисията е доста по-интензивен и "сверяването на часовника" - по-ефективно. Все пак до голяма степан прогресът зависи и от ангажимента на трите власти, най-вече съдебната.
(Кольо): Според вас ЕС и България в частност какви поуки могат да извадят от факта, че в единствената страна, в която хората имаха право да гласуват за договора, той бе отхвърлен?
Метин_Казак: Поуката, е че трябва да се подобри комуникацията с отделния гражданин, по-близо до конкретните му проблеми и тревоги, да се разяснява на по-достъпен език какви са предимствата на новия договор и че всички имат нужда от тези реформи на институциите

(Кольо): а дали това не означава, че гражданите имат различна визия за бъдещето на Европа от политиците?
Метин_Казак: Гражданите имат по-големи страхове от политиците и понякога политиците не отчитат това.
Огнян_Бояджиев: Връщам се към външнополитическата ви прогноза за ЕС през 2009 г.. Да видим Западните Балкани къде ще са..., страна по страна?
(mayats): Бихте ли формулирали комуникацията на достъпен език с избирателите по европейските въпроси? Как Вие я реализирате?
(Кольо): но дали тези страхове не са оправдани, и ако евентуално все пак бъде приет договорът, няма ли опасност някоя държава да се възползва от възможността за излизане от съюза?
Метин_Казак: Аз специално всеки уикенд пътувам из страната и се срещам с много хора, организирам различни прояви, обучения най-вече за програмите на ЕС в България и имам възможността да общувам с доста млади хора.
(любопитка): Вие имате брат близнак, откъде да знаем, че вие ходите по страната, а не брат ви :) и той беше евродепутат?
Огнян_Бояджиев: Имаме нещо от електронната поща, сега видях: Смятате ли, че сега, с началото на Френското председателство, Турция има шанс да напредне с преговорите за членство в ЕС в следващите месеци с оглед на твърдата позиция на Саркози против членството на Турция в ЕС? Смятате ли, че бъдещето разширяване на ЕС зависи пряко от приемането на Лисабонския договор? Николай Карамалаков, студент, европеистика.
(mayats): Как отчитате ефективността от дейността си в България?
Метин_Казак: Турция се намира в деликатен момент от преговорите си с ЕС. Въпреки изявленията на президента Саркози, официално бяха отворени нови две глави с Турция. Тоест преговорният процес продължава независимо, че вътре в самата Турция политическото положение е сложно.
Огнян_Бояджиев: Разширяването пряко ли зависи от Лисабонския договор, пита още студентът.
Метин_Казак: До голяма степен това е общата нагласа на Съюза. За да има ново разширяване, е необходима реформа на институциите, а то е предвидено в Лисабонския договор.
(Кольо): Турция се представи що-годе добре на европейското, дали проблемите с евентуалната забрана на управляващата партия няма да я спрат още на "квалификациите" за ЕС?
Огнян_Бояджиев: yes !
Метин_Казак: Евентулната забрана на АКП ще постави преговорите в сложна фаза. Но в Турция забрана на политически партии е имало и в миналото и това не се е отразило на напредъка на демократичните реформи там досега.

(Кольо): благодаря
Огнян_Бояджиев: Пак въпрос, дошъл предварително - Маринова от Варна: Вие бяхте в Париж с други европарламентаристи на високо ниво, там ви представиха френските приоритети. Е, какви са аспектите, касаещи България, по двете основни инициативи на френското председателство - Европейският пакт за миграция и идеята за Средиземноморски съюз?

Метин_Казак: Средиземноморският съюз е много актуална тема за Франция.
(любопитка): а за брат Ви? не разбрах отговорихте ли ми или не?:)
Метин_Казак: Какво за брат ми?
Метин_Казак: :)
Огнян_Бояджиев: Повторете си въпроса, Любопитка!
(любопитка): Да не се разменяте, той да ходи вместо вас по страната и ЕП, а вие да седите в нашия си парламент

(Нешо): Здравейте, господин Казак, какво е вашето отношение към разрешаването жените в Турция да носят забрадки в университета, и като цяло към религиозния фундаментализъм?
Огнян_Бояджиев: Добре - първо за Средиземноморския съюз, после за забрадките, после за брат му.
Метин_Казак: Сега когато всички държави могат да участват в него, България също има шанса да участва в реализирането на мащабни структурни и инфраструктурни проекти в Северна Африка например, и да улеснява диалога със страните от този регион.
Метин_Казак: Сега за забрадките.
Огнян_Бояджиев: Да.
(mayats): Колко получават сътрудниците на евродепутатите? Смятате ли да набирате сътрудници чрез конкурс, както вече направиха вашите колеги Кристиян Вигенин и Биляна Раева...
Огнян_Бояджиев: (пояснение на поредността) 1. забрадки, 2. брат, 3. сътрудници
Метин_Казак: Този проблем е част от дискусията в турското общество за запазването на устоите на светската държава и принципите на Ататюрк.
(Нешо): а вашето отношение към въпроса като либерал?
Метин_Казак: Необходимо е според мен Турция да запази своя светски характер, разбира се като се зачитат основните права и свободи на гражданите според тяхната Конституция и ЕКПЧ на Съвета на Европа.
Огнян_Бояджиев: Остават - 2. брат, 3. сътрудници.
(Нешо): мерси
Метин_Казак: Понякога с брат ми организираме съвместни прояви специално в Шуменския регион, откъдето е избран той.
(любопитка): а така не може да се разменяте, защото сте двамата на едно място
Метин_Казак: Именно :)
(любопитка): а като сте по отделно? И помагате ли си
Метин_Казак: Разбира се.
(любопитка): Той беше евродепутат преди Вас?
Метин_Казак: Ние сме като един тандем
(любопитка): а значи се разменяте
Метин_Казак: и аз често се съветвам с него
(любопитка): като се умори единия и се явява другия :)
Метин_Казак: Все пак той има по-голям "парламентарен опит" от мен.
Метин_Казак: А за сътрудниците -
(любопитка): супер, мерси и успех
Метин_Казак: - аз правя предварителна селекция на кандидатите.
(Нешо): Декларацията на българските евродепутати за английската петиция по случая с Майкъл Шийлдс. Вие подписахте ли я и защо?
Метин_Казак: Подписах я, защото съм убеден, че с този въпрос не бива да се извличат политически дивиденти във Великобритания, нито да се намесват определени външни хора в дейността на нашата съдебна власт.
(Нешо): а тази петиция не показва ли до колко се съмняват в съдебната ни система?

Метин_Казак: По-скоро нещата се използват за предизборна пропаганда в самата Великобритания.
Огнян_Бояджиев: Засега само там не са се намесили.
(mayats): Ще се кандидатирате ли за втори мандат за евродепутат?
Метин_Казак: Това зависи от оценката на тези, които са ме издигнали за досегашната ми работа, а и на тези които са гласували за мен.
Метин_Казак: :)
(mayats): Как ДПС ще определи водача на листата си и кога ще започнете предизборната си кампания?
Метин_Казак: Когато моментът за това настъпи -
Метин_Казак: през пролетта на 2009 г.
Огнян_Бояджиев: Впрочем говори се, че е възможно десните да са с обща листа - ЕНП. Може ли да се мисли, че ще има и обща либерална листа в България?
Метин_Казак: Дай Боже да сме живи и здрави дотогава! Още е рано да се правят такива прогнози, за нас е важно да представляваме достойно либералната идея и да бъдем повече през 2009 г.

(mayats): Последен въпрос: ще предоставите ли публичен отчет на финансовата страна на дейността си в ЕП?
Метин_Казак: Разбира се, както казах, прозрачността на ЕП е може би най-голяма от всички евроинституции.
(Нешо): за сега съдебната система е единственото място което се контролира само чрез доклад, на всякъде другаде има европейски експерти - пътища, земеделие, вие като юрист смятате ли, че и в тази област трябва да си внесем експерти?
Метин_Казак: Мисля, че в България има достатъчно подготвени специалисти, по-важното е ефективността на системата и най-вече контролът на дейността им, съчетан със стимул и адекватна организация на работата.
Огнян_Бояджиев: Още няколко минути... ОК, нали?
(любопитка): Какво мислите за провелия се гей-парад в София? Според вас - кой крив, кой прав? Щото големи драми станаха, а Вие все пак сте либерал?
Метин_Казак: Не съм следил отблизо този проблем.
(любопитка): ееее
(Dermendzhieva): г-н Казак, според Вас кои са пречките, които блокират реформите в Западните Балкани?
Метин_Казак: Тежкото наследство от бивша Югославия.
(любопитка): и все пак за или против гей парадите?
(bg): Здравейте, националните интереси могат ли да попречат на работата ви като представител на интересите всички граждани на ЕС в ЕП?
Метин_Казак: Българските национални интереси са водещи в дейността на мен и моите колеги от АЛДЕ, по този въпрос не бива да има никакво съмнение. А в рамките на нашата фракция и в парламента ние отстояваме общите либерални ценности.
Огнян_Бояджиев: Добре, ориентираме се към приключване след малко. Последен читателски въпрос - сега ако желаете да допълните за реформите в Западните Балкани, а може би и за парадите?
(bg): Какви са следващите ви стъпки като евродепутат до лятната ваканция?
Огнян_Бояджиев: Ето това беше последният читателски въпрос.
(bg): По какви проекти работите?
Портал_ЕВРОПА: (bg) надявам се това беше последният.
Метин_Казак: Всяка страна от Западните Балкани трябва да извърви своя път към ЕС.
(bg): благодаря и Ви желая успех!
(Dermendzhieva): благодаря Ви
Метин_Казак: И аз благодаря!
Огнян_Бояджиев: Благодарим на г-н Казак. Неговият информационен офис се намира на ул. „Любен Каравелов" 88, ет. 2 в София, а сайтът му е http://metinkazak.eu/ По-късно ще публикуваме въпросите и отговорите и ще изпратим на г-н Казак онези въпроси, за които времето не стигна - ако има възможност да им отговори допълнително.
Метин_Казак: Лек ден на всички!

Портал_ЕВРОПА: Благодаря!
Портал_ЕВРОПА: Успех от Екипа на Портал Европа
(любопитка): и аз благодаря, беше много интересно :) Поздрави на Вас и на брат Ви.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.