Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-07-2008

Метин Казак засади елхи в Копривщица

Евродепутатът либерал подкрепя Международния фестивал за природозащитни филми и пледира за екологичен рефлекс в мисълта и действията ни.

Солидарен с грижата за природата, членът на Европейския парламент Метин Казак от АЛДЕ, ДПС подкрепи Международния екологичен фестивал „Зелена вълна – ХХІ век” в Копривщица, който се провежда под егидата на вицепрезидента на Република България Ангел Марин.  За четвърта поредна година на фестивала се представят най-амбициозните филми, призоваващи към опазване на околната среда. В програмата „Зелена вълна – ХХІ век” този път се състезават 79 продукции от 24 страни – Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Германия, Испания, Италия, Индия, Исландия, Ирландия, Китай, Македония, Мексико, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Сърбия, Тайван, Черна гора, Чехия, Унгария, Хърватска, Япония. Представят се програми на световно известни медийни компании, участват и нашите БНТ, бТВ, ББТ заедно с ред независими продуцентски къщи и екосдружения.

Организаторите обаче се грижат и да повишават обществената отговорност, като привличат авторитетни партньори за екоакции. Така днес по обяд, заедно с кмета Любомир Цеков и други радетели, евродепутатът Метин Казак се включи в засаждането на 60 елхи в средногорския град.

„Отношението ни към природата личи и от дребните жестове, за всички нас е полезно, ако я ценим и обичаме”, заговори Казак. „Приветствам и подкрепям инициативата,  защото грижата за околната среда винаги е била и тепърва ще бъде на дневен ред както в България, така и в Европа. Екологичният рефлекс трябва да е водещ във всичките ни действия , в мисленето и в поведението ни”, подчерта евродепутатът.

Гората, която изникна в събота, няма да расте сама. Освен в Копривщица, фондацията „Европейски екологичен фестивал” се е заела да облагородява с дръвчета околностите и на олимпийските градове. Така фестивалът провокира амбициите и свързва екологичното съзнание и с масовия спорт, и с образованието да щадим природота, а даже и с енергетиката. В петък следобед в града бе свикана кръгла маса на тема „Енергетика и екология”, която освети приоритетите на политиката заради глобалното затопляне и промените в климата.

„Чудесно е, че много млади хора активно, с желание и интерес създават документални филми и телевизионни програми по конкретна екологична проблематика. Забележително е въздействието на подобни продукции върху зрителската аудитория, защото те провокират човешкото мислене в различни посоки и по този начин допринасят за интегрирането на природозащитното, екологичното, здравното, гражданското мислене, образование и поведение в едно цяло. Това е модел на взаимоотношенията в нашия „общ дом на живота”, се казва в приветствието на вицепрезидента Ангел Марин.

Копривщица, родното място на поето Димчо Дебелянов, възпял и „Тихия двор с белоснежните вишни”, партнира на международния форум като един от най-чистите градове и като център на културно и архитектурно наследство.

В пет категории за филми, програми и видеоклипове в неделя ще бъде връчена наградата „Щъркелово гнездо” – статуетка, изработена от македонския скулптор Андрей Митовски. Отличие дават и Държавната агенция по горите, и градът-домакин, и други асоциации, но интригата е кой ще грабне приза за „Най-добър балкански филм на екологична тематика”.

ИЗТОЧНИК: Българската информационна служба към Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.