Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2008

България vs. Румъния – с цитати от докладите на Европейската комисия

Портал ЕВРОПА съпоставя някои цитати от проектодокладите на Европейската комисия за напредъка на България и напредъка на Румъния в реформите в правосъдието и вътрешните работи. Очаква се текстовете да бъдат обнародвани на 23 юли.

Повече подробности за съдържанието на доклада на ЕК за Румъния вижте ТУК.
По-детайлни извадки от доклада за България вижте ТУК.
 Място в доклада Румъния България
УводОценката се фокусира върху усилията, които румънските правителство и власти предприемат, за да реформират съдебната система и за да разследват корупцията. Промените в институциите и процедурите през последните години в тази посока започват да водят до някои първи резултати.
Оценката се фокусира върху сериозните трудности, които българското правителство изпитва при осъществяването на реален напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Въпреки сериозните усилия за създаване на съответните институции и въвеждането на необходимите процедури и процеси, резултатите, които може да докажат, че системата всъщност работи правилно, са твърде малко.
2. Процесът на реформи
2.1. „Постижения”
Бавен, но стабилен напредък.Скромен напредък в създаването на институции и въвеждането на необходимите процеси и процедури.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати”
Скромно, но окуражаващо начало.Трудно доказуеми.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати” – Съдебна реформа
Съдебната реформа се движи напред, но напредъкът е неравномерен.По отношение на съдебната реформа, съществените недостатъци на НК и НПК остават.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати” – Корупция на местно ниво
Румъния продължава да постига напредък в борбата срещу корупцията на местно ниво, но трябва да произведе повече резултати.По отношение на корупцията на местно ниво са довели до малко последици – няколко разследвания и липса на присъди по широко разпространените предположения за корупция и купуване на гласове на местните избори през ноември 2007 г.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати” – Корупция на местно ниво
Проведени са кампании за повишаване на обществената информираност, обучителни дейности и други превантивни мерки.Въпреки действията за повишаване на обществената информираност, не са внесени жалби и сигнали.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати” – Корупция по високите етажи на властта
Въпреки добрия напредък от гледна точка на разследването, Румъния може да покаже твърде малко осезаеми резултати в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.Борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност не произвежда резултати.
2. Процесът на реформи
2.2. „Резултати” – Корупция по високите етажи на властта
Не е постигнат реален напредък в ключови дела, в които са замесени бивши министри.Въпреки че има движение по няколко дела и че е широко прокламирана войната с корупцията, тези случаи представляват незначителен дял от ефективно наказваните престъпления в България.
2. Процесът на реформи
2.3. „Необходими подобрения”
Съдебната реформа и напредъкът в борбата срещу корупцията са тясно свързани. И в двете области все още са необходими подобрения.
Някои фундаментални подобрения са необходими, макар че основният приоритет трябва да е произвеждането на резултати въпреки недостатъците в структурата. Това изисква политическа воля и решимост.
3. Заключения
„Продължаваща нужда от сътрудничество”
(Частта за помощта, която ЕК и държавите-членки оказват)
Твърде значителната степен на подкрепа не винаги довеждаше до очакваните резултати.Твърде значителната степен на подкрепа не доведе до очакваните резултати и е налице засилващо се чувство на разочарование (frustration) сред държавите-членки, които са предоставили помощ.
3. Заключения
„Продължаваща нужда от сътрудничество”
(Частта за помощта, която ЕК и държавите-членки оказват)
Комисията е готова да работи в сътрудничество с държавите-членки за предоставянето на такава подкрепа – но тя изисква от ответната страна да използва получените съвети по стратегически начин и ефективно, така че да продължи напред с реформите и промяната.Комисията е готова да работи в сътрудничество с държавите-членки за предоставянето на такава подкрепа – но тя изисква от ответната страна да предоставя достъп до информация и да използва получените съвети по стратегически начин и ефективно, така че да продължи напред с реформите.
3. ЗаключенияКартината в Румъния е смесена.България е на кръстопът.
3. Заключения
„Перспективи”
Румъния започва да се движи в правилната посока.България е предприела стъпки в правилна посока.
3. Заключения
„Перспективи”
Недвусмислен и подновен ангажимент е необходим на всички нива.
България трябва да превърне думите в дела.
Бележка на редакцията – настоящите сравнения нямат претенцията за изчерпателност.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.