Събития

  • A+
  • A-
12-08-2008

Младите хора за „Говори с Европа” – оценки, мнения, предложения

Обобщение на анкетата, проведена сред участниците във варненската среща на Портал ЕВРОПА.

На 12 юли 2008 г. в град Варна се проведе дискусионно-обучителна среща на тема „Вземането на решения в Европейския съюз”.


Срещата беше част от инициативата „Говори с Европа” на Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА и бе организирана със съдействието на евродепутата Душана Здравкова и медийното партньорство на Програма „Хоризонт” на БНР и Радио „Варна”.

Християна Грозданова от дирекция „Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет представи механизма за участие на България в процеса на взимане на решения в ЕС. Явор Марков и Мария Николова представиха платформата за дистанционно обучение http://elearning.europe.bg/. Беше организирана и ролева игра за млади хора, които практически да разберат процеса на вземане на решения чрез процедурата Съвместно вземане на решение.

След края на дискусиите помолихме участниците да дадат оценка на събитието чрез попълване на анкетни карти. Двадесет и двама участници попълниха картите, които съдържаха по осем въпроса.

Първият въпрос бе за цялостното удовлетворение от срещата, като участниците бяха помолени да поставят оценка по шестобалната система. Мнозинството от участниците (12 души) поставиха оценка „много добър 5”, петима анкетирани поставиха оценка „отличен 6”, трима „добър”, а двама не бяха дали отговор на този въпрос.

На втория въпрос – „Чувствате ли се по-информирани за начините, по които гражданите могат да участват в процеса на вземане на решения?”, голямото мнозинство от анкетираните отговарят с „да” – 19 души. Само един участник е отговорил отрицателно, а двама с „не мога да преценя”.

Третият въпрос бе за това, кой от модулите на срещата е бил най-полезен за участниците. Шестима анкетирани са посочили, че всички модули са им били интересни. Няма участници, на които нито една тема да не е била интересна. Наред с отговорите, че всички модули са били интересни, 15 от участниците са посочили, че най-полезна е била практическата игра. Сред другите отговори най-често се споменават представянето на платформата за електронно обучение http://elearning.europe.bg/, участието на България в процеса на вземане на решения в европейските институции, процедурите на консултация, одобрение и съвместно вземане на решения, както и срещата с члена на ЕП Душана Здравкова.

Оценките на предоставената информация по време на срещата варират от достатъчно до изключително полезна. Нашите участници са дали коментари в своите анкетни карти от рода на, „Изясни голяма част от неяснотите по темата”, „Даде перспектива и цялост на теми, по които преди е имало само разпръсната информация”, „Полезна от информационна гледна точка” и т.н.

На въпроса – По кои теми бихте желали повече информация?” – четирима от анкетираните посочват участието на България в работата на ЕС. Другите теми, по които участниците във варненския семинар биха искали да получат повече информация, включват: процеса на вземане на решения в ЕС, здравеопазването, образованието,  обучителната платформа elearning, както и начините, по които гласът на гражданите се чува в Европа.

Седемнадесет от анкетираните отговарят положително на следващия въпрос – дали биха използвали в бъдеще платформата http://elearning.europe.bg/. Четирима посочват, че не могат да преценят, а само един отговаря отрицателно. Впрочем след срещата във Варна специализираният сайт се превърна във форум за активна обмяна на мнения по дискутираните теми, в който се включват и нови участници от цяла България.

Предложенията за набора от теми, които да бъдат включени в следващи подобни срещи, са доста разнообразни, показват още резултатите от анкетата. Те включват области като: приоритетите и предстоящите решения на ЕС за България, образованието, екологията, младите хора, включването на гражданите, Шенген, регионалната политика, лобизмът, икономическите интереси при вземането на решения в ЕС, световната инфлация и др.

Запитани как оценяват организацията на дискусионно-обучителната среща, шестнадесет от анкетираните дават оценка 6, четирима – оценка 5 и двама оценка 4.
 
Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. 
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.