Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
03-09-2008

ЕНП-ЕД търси решение на кризата в земеделието в България

Председателят на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент Жозеф Дол и ръководителят на евродепутатите от ГЕРБ Румяна Желева поканиха  Мариан Фишер Бойл, еврокомисар по въпросите на селското стопанство и развитие на селските региони, да участва в конференция в България.

Свикването на специална конференция на ЕНП-ЕД в България е продиктувано от силното безпокойство на европейските политици от продължаващата криза в българското селско стопанство в резултат от непоследователната политика на сегашното българско правителство, която изкарва на улицата месеци наред животновъди и земеделци. Форумът е планиран да се състои в близко време и ще събере българските фермери с представители на политическите сили, като целта е да предложи конкретни решения за кризата в селското стопанство.

Жозеф Дол изказа своята загриженост във връзка със ситуацията и смята, че една такава конференция би била добра възможност да се намерят начини за преодоляване на кризата. В писмо, адресирано до комисар Бойл, той настоява за цялостно и дългосрочно решение на ситуацията. Поради тази причина Дол подкрепя предложението на Политическа партия ГЕРБ, които представят списък с ключови идеи, целящи да сложат край на текущата криза. Едно от предложенията на ГЕРБ е за еднократна помощ от 60 милиона лева за производството на качествено мляко.

Тази помощ не би трябвало да се третира като държавна помощ за земеделието, а като средства, необходими за достигане на стандартите на ЕС по отношение на качеството и безопасността на млечната суровина, настояват в предложението си до Еврокомисията експертите на ГЕРБ.

Дол и  Желева подчертаха важността на селскостопанския сектор за България и заявиха, че е крайно време да се намери изход от кризата. Те изразиха надеждата си, че заедно с експертната помощ на комисар Бойл може да бъде намерено решение на проблема, задоволително както за българските фермери, така и подсигуряващо доставките за българските потребители.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.