Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2008

Лауреати от "Говори с Европа" посещават сърцето на Европа тази седмица

Носителите на наградите в Националния фотоконкурс "България - европейска страна" и Радиовикторината "Познаваш ли ЕС?" ще посетят седалището на Европейския парламент.

Талантливите фотографи, които в петък бяха тържествено наградени в края на изложбата във Френския институт, заминаха заедно със своите снимки за Брюксел по покана на члена на ЕП Николай Младенов (ЕНП-ЕД - ГЕРБ). Пътуването им е награда за доброто представяне в конкурса, организиран от Портал ЕВРОПА в рамките на проекта "Говори с Европа", финансиран от ЕК по План Д за демокрация, диалог и дебат. Наградените са включени в състава на посетителска група на ЕП, съставена от млади експерти и дипломати, които са на обучение в Дипломатическия институт към Външно министерство.


На тържествена церемония във Френския културен институт в София в петък победителите във фотоконкурса „България – европейска страна” получиха своите награди. Лично евродепутатът от ГЕРБ Николай Младенов, Зинаида Велева, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, Лора Трайкова, представител на actualno.com, Юлиана Николова, директор на Европейския институт и новият директор на Френския културен институт, Бенедикт Контамен връчиха призовете на отличените автори. Първата награда е за Лора Василева от София за снимката „Поклон”. Кореспондентът на БУЛФОТО във Видин Боян Иванов получи втората награда за снимката си „Танци на Дунава”, а известният фотограф от Казанлък Бедрос Азинян си подели третото отличие за снимката си „Пролет в Стара планина” с младата Бистра Додова. Да разгледа изложбата дойде и писателят Любомир Милчев-Денди. (агенция "БулФото", снимка: VyacheslavPopov, 4coolpics)
Основната цел на посещението в евроинституциите е хората, които ще заемат в бъдеще ключови позиции във външната политика на България, да видят отблизо работата на европейските депутати, на комисарите в Европейската комисия и на останалите институции на ЕС. На 8 септември представителите на Дипломатическия институт ще посетят Европейската комисия и ще имат разговори с експерти от кабинета на еврокомисаря Меглена Кунева.  Групата ще се срещне с г-жа Анна Ибрисагич – евродепутат от групата на ЕНП-ЕД, член на Комисията по външни отношения на ЕП. Младите експерти от Дипломатическия институт ще могат да обсъдят актуалните въпроси външната политика на ЕС и България с председателя на Комисията по външни отношения към Европейския парламент – г-н Яцек Сариуш Волски. В края на посещението Николай Младенов организира среща между неговите колеги - българските представители в Европейския парламент от групата на ЕНП-ЕД и гостите от Дипломатическия институт.


Наред с това във вторник 9 септември за Брюксел на сходна визита заминават наградените участници в тематичната серийна радиоигра "Познаваш ли ЕС?", осъществена от Радио "Фреш!" отново в рамките на "Говори с Европа". Това са: Никола Василев от Русе (26 г.), Димитър Трифонов от град Левски (21 г.) и Светла Маринова от Варна (24 г.). Наградата - посещение в ЕП - се дава благодарение на члена на ЕП Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) и е по нейна покана. Наградените в радиоиграта са включени в посетителска група на ЕП, съставена от български журналисти от различни региони на страната. В програмата на посещението са включени срещи с екипа на еврокомисар Меглена Кунева, с известния британски евродепутат-консерватор Джефри ван Орден и други.
 
В Европейската комисия представителите на групата се очаква да се срещнат също със служители от кабинета на еврокомисаря Жак Баро. В ЕП са предвидени дискусии с Антонио Лопез (Член на бюрото на ЕНП-ЕД, Комисия по правни въпроси), както и със сър Робърт Аткинс (Член на бюрото на ЕНП-ЕД, Комисия по петиции). 
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.