Събития

  • A+
  • A-
08-09-2008

"Говори с Европа" откри сезона във Френския институт

Церемонията по награждаването на “България – европейска страна” - в текст и снимки.  

Церемонията по награждаването на победителите от фотоконкурса "България - европейска страна" се състоя на 5 септември 2008 г. от 18.00 часа във Френския институт в София. Събитието откри сезона във Френския институт - влиятелната културна институция на Република Франция, която понастоящем е ротационен председател на Европейския съюз.

 


Френският институт бе домакин на едноименната фотоизложба от 22 снимки, която привлече много посетители между 1 и 5 септември 2008 г. Изложбата, както и фотоконкурсът, бяха организирани съвместно от Центъра за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА, члена на Европейския парламент г-н Николай Младенов (ЕНП-ЕД - ГЕРБ), Френското посолство и с медийното партньорство на Actualno.com и БНР. 

 


Фотоконкурсът "България - европейска страна" е част от информационно-комуникационната инициатива "Говори с Европа", организирана от Портал ЕВРОПА и ЦМП с финансовата подкрепа на Европейската комисия по т.нар. План Д за демокрация, диалог и дебат. В конкурса участваха близо 1000 фотографии на автори - професионалисти и любители от цялата страна, които можете да разгледате на специализирания сайт photo.europe.bg.

 


Лора Василева от София, Боян Иванов от Видин, Бедрос Азинян от Казанлък и Бистра Додова от София са носителите на първите три награди. Бедрос Азинян и Бистра Додова си поделиха третата награда.


Четиримата получиха предметни награди дни преди да заминат на посещение в ЕП по покана на българския евродепутат Николай Младенов /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/. Те ще имат възможност да покажат творбите си и в Европейския парламент. Николай Младенов ги призова да видят "столицата на Европа"- Брюксел през обектива си.

Към наградените се присъедини и носителят на едно от поощренията - Валентин Христов от София, който получи своята награда от Фани Суле, представител на Френския институт в журито на конкурса. Лора Василева получи първата награда за снимката си „Поклон”, Боян Иванов получи втората награда за снимката си „Танци на Дунава”, а Бедрос Азинян си подели третото отличие за снимката си „Пролет в Стара планина” с младата Бистра Додова (снимка "Природата сещу Градът").


Церемонията по награждаването почетоха с присъствието си евродепутатът Николай Младенов, Зинаида Велева - ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас, Лора Трайкова - представител на медийния партньор Аctualno.com, Юлиана Николова - директор на Европейския институт, както разбира се и новият директор на Френския културен институт - г-жа Бенедикт Контамен.

В словото си г-жа Златанова представи мисията и значението на План Д на Европейската комисия пред присъстващите на церемонията. От своя страна г-жа Контамен изрази готовността на Френския институт за реализиране и на следващи подобни инициативи, насърчаващи талантливите българи. Главният редактор на Портал ЕВРОПА Огнян Бояджиев посочи, че формално проектът "Говори с Европа" приключва, но реално „говоренето с Европа” продължава, което е и кредо на редакционната политика на Портал ЕВРОПА.  


Много любители на фотографията, телевизионни екипи, представители на интернет и електронните медии и пресата също уважиха церемонията. Наградените фотографи, както и останалите автори, чиито творди участваха в изложбата, преминали през последната селекция на журито на конкурса, бяха и първите, които заедно с гостите на тържеството, получиха копие от специално изработения сборник с фотографии и есете, наградени в проведените през последните месеци тематични конкурси в рамките на "Говори с Европа".

Читателите на Портал ЕВРОПА също имат възможност да видят сборника ТУК - във формат pdf (4.18 Mb).  

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.