Предстоящо

  • A+
  • A-
14-09-2008

Лил ще домакинства форум на Глобалния Мониторинг на Околната среда и Сигурността (GMES)

На 16 и 17 септември във френския град Лил ще се състои международна конференция, с която се дава старт на първите услуги от GMES - „Глобален мониторинг на околната среда и сигурността”, програма на ЕС и ЕКА (Европейската космическа агенция), в която участва и България.

Инициативата GMES има за цел да създаде европейска информационна мрежа, която да осигурява данни в реално време за възникнали опасности – наводнения, пожари, свлачища, производствени аварии и др. По този начин тя трябва да подпомага организацията и работата на всички национални служби по гражданската защита в ЕС. Програмата на Европейския съюз предвижда обединяване на данни от космически, въздушни, наземни и морски платформи за наблюдение на околната среда. Още преди 2 годинистраната ни прие Национална стратегия за участието на България в GMES.

Френското председателство на ЕС и ЕК организират форума в Лил съвместно. ЕС и държавите-членки работят от близо 10 години по тази мащабна обществена инициатива, чиято цел е да се предоставя информация за околната среда и сигурността - така че да се подобри разбирането и познанието и да се улесни процесът на вземане на решения и ранното предупреждение при опасности за сигурността на гражданите, включително начините за по-ефективна реакция в случай на бедствия.

Организаторите обясняват, че форумът цели да представи възможностите на услугите, да покаже на потребителите им ползите от тези услуги и да насърчи компаниите да ги използват с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност. Става дума за управлението на морската околна среда, почвените ресурси, качеството на въздуха, хуманитарните рискове и опасности от бедствия - както природни, така и предизвикани от човешка дейност, а освен това и оценка на ефекта от промяната в климата.

На конференцията в Лил ще присъстват заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, евродепутатът Филип Бюскен и френският министър на висшето образование и научните изследвания Валери Пекрес.

Форумът ще бъде излъчван на живо и в интернет на пет езика. Той ще представи нагледно напредъка към днешна дата на системата за комбиниране на наземни наблюдения и наблюдения от космоса, целяща развиването на цялостен капацитет за наблюдение на околната среда и за сигурност. Данните, получени от тази инфраструктура, ще дадат по-ясна представа за земната повърхност, нейната атмосфера и океаните и ще подпомогнат службите за извънредни ситуации и службите за сигурност. Тези данни ще позволят най-вече по-доброто управление на природни бедствия и кризи, свързани със сигурността.

Портал ЕВРОПА ще ви информира за най-важните акценти от работата на делегатите.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.