Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-10-2008

Ключови членове на Комисията по конституционни въпроси в ЕП посещават България

Душана Здравкова (ЕНП-ЕД) ще доведе у нас на 16 и 17 октомври председателя на AFCO – Комисията по конституционни въпроси в ЕП Джо Лайнен (ПЕС) и члена на Комисията Панайотис Деметриу (ЕНП-ЕД).

Тримата евродепутати ще бъдат на посещение в България за участие в кръгла маса под надслов „Правото на Европейския съюз и съвременният български конституционализъм”.

Конференцията ще се състои на 17 октомври (петък) от 10 до 13 часа в залата на Националния институт на правосъдието на ул. „Екзарх Йосиф” 14 в София. Поканени за участие са съдии от Конституционния съд, народни представители, висши магистрати, преподаватели по европейско и конституционно право. Директорът на Института доц. д-р Пенчо Пенев ще открие проявата.
 
Становища ще представят също конституционалисти като Янаки Стоилов, Емилия Друмева, Георги Близнашки и Снежана Начева, както и други изтъкнати представители на българската правна общност.

Очакванията са да се очертаят стъпките и да се направят конкретни предложения за подобряване на българския конституционен модел, както и да се предизвика сериозен обществен дебат по темата - споделят от екипа на г-жа Здравкова.

Предишния ден – четвъртък (16 октомври) Джо Лайнен, Душана Здравкова и Панайотис Деметриу ще имат последователно срещи със заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов (14 часа) и с членовете на парламентарните комисии по европейски и по правни въпроси (15 часа). След това от 16.30 часа в сградата на КС представителите на AFCO ще се срещнат с председателя на Конституционния съд Румен Янков, както и с конституционни съдии.

Припомняме, че българският евродепутат Душана Здравкова е заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.