ЕК прие Зелена книга за откриване на дискусия относно това как да бъдат подпомогнати европейските земеделски производители да извлекат максимална полза от качеството на храните и напитките, които произвеждат. Допитването ще продължи до края на 2008 г. Въз основа на получените резултати през следващата година ще бъде изготвено съобщение, което би могло на по-късен етап да доведе до законодателни предложения.
Зелената книга прави преглед на действащия в момента в ЕС набор от стандарти, програми за качество и сертифициране и схеми за етикетиране - в това число географските указания, биологичното земеделие и частни и регионални схеми за сертифициране на качеството, уточнява Рапид. Книгата приканва заинтересованите страни да изразят мнението си доколко ефективни са тези мерки по отношение предоставянето на гаранции и разпространяването на информация за качествата на продуктите, както и да отправят предложения за подобрения.
Зелената книга е разделена на три части, обхващащи: минимални изисквания за производство и стандарти за предлагане на пазара; специфични схеми за гарантиране на качеството в ЕС, географски указания, традиционни специалитети и биологично земеделие; схеми за сертифициране на качеството на храните.
За повече информация и за участие в допитването, четете ТУK