Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-10-2008

ЕК започва кампания „мляко в училище“

Европейският комисар за селското стопанство Мариан Фишер Боел ще открие в Кипър общоевропейска кампания за популяризиране на лансираната отново програма за мляко в училище. Под наслова „Мляко - изпий го", информационната кампания има за цел да повиши осведомеността за ползите от консумацията на мляко и достъпа на училищата до средства от ЕС, предава Рапид.

Затлъстялостта, наднорменото тегло и лошите хранителни навици са проблеми, пред които днес са изправени младежите в ЕС. Голяма част от проблемите произтичат от лошите хранителни навици и недостатъчната физическа активност, което в дългосрочен план може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, удар и други здравословни проблеми.

Разширената неотдавна програма на ЕС за мляко в училище има за цел да насърчи децата да потребяват млечни продукти като част от балансирания хранителен режим и подсигурява субсидии за разпространяването на млечни продукти в училищата и други образователни институции. Нов регламент, публикуван на 11 юли тази година, осигурява по-широка гама от продукти, обхванати от субсидията, като по този начин отговаря на исканията на Европейския парламент и на Съвета. В списъка с продукти са млякото и неговите овкусени варианти (включително млечна напитка без лактоза), голям асортимент от сирене (включително нискомаслени сирена), кисели млека и ферментирали млечни продукти, като например айряна или кефира.

Програмата вече предоставя на средните училища същия пълен и гарантиран достъп, както този на предучилищните заведения и началните училища. Новите правила в програмата влизат в сила в началото на 2008/2009 г. учебна година.

Европейската комисия неотдавна също така предложи да бъде създадена схема за целия Европейски съюз за подсигуряване на безплатни плодове и зеленчуци за децата в училище. Освен предлагането на безплатни плодове и зеленчуци схемата ще изиска участващите държави-членки да създадат национални стратегии, включително образователни инициативи и инициативи за повишаване на осведомеността и обмяната на най-добрите практики. Програмата ще бъде приложена през 2009 г., след като бъде приета от Съвета.

Заедно двете схеми ще допринесат за подобряването на здравето и на храненето, както е посочено в „Стратегията за Европа относно храненето, наднорменото тегло и затлъстяването и свързаните с това здравословни проблеми".

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.