cbc / Финансирани проекти

  • A+
  • A-

Проект "BRIDGE (Българо-румънска инициатива за демокрация като охранителен пост на Европа)" BG2005/017-455.01.03.01.10

Бенефициент: Русенски университет “А. Кънчев”

BRIDGE е проект на Русенски университет “А. Кънчев”, представляван от БРИЕ-Русе, и на неговия партньор БРИЕ-Гюргево–филиал на Стопанска академия Букурещ. Като транснационална мрежа, Българо-румънският интер-университетски Европа център (БРИЕ) включва и германски университети и е основан през 2002 г. по инициатива на Конференцията на германските ректори в рамките на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

Проектът подпомага местната демокрация, като създава транснационален екип от 18 български и 18 румънски  служители на гранична полиция от Русе и Гюргево и го подготвя за участие във вземането на решения във връзка с членството на България и Румъния в Европейския съюз и предстоящото прилагане на Шенгенските правила в двете съседни страни. Този транснационален екип е необходимият “агент на промяната”, който мисли глобално и действа локално, за да гарантира както сигурността по една от вътрешните граници на ЕС, така и свободното движение на гражданите на ЕС. Участниците в този екип се насърчават да толерират доверието помежду си, да изграждат култура на сътрудничество и да подпомагат всички обществени структури и личности, които допринасят за изграждането на обща идентичност в трансграничния регион по протежение на р. Дунав -  втората най-дълга граница в ЕС след испано-португалската.

BRIDGE осигурява на този екип едносеместриално следдипломно обучение по Европейска интеграция, което развива специфични и широкоприложими компетенции за целите на промяната в управлението на границата. По този начин проектът повишава административния капацитет на двете гранични полически служби и ги подпомага да изпълняват успешно задълженията си по Шенгенското споразумение.  

Контакти:

H.A. Prof. M. Kornazheva - project  leader;   
Prof. Dr J. Popova and Prof.Dr. C. Apostol  - project coordinators 
BRIDGE
office: 55, Alexandrovsta St, 7000 Ruse;              
tel: +35982/ 82 56 67; fax: 82 56 62;               
e-mail: brie-bg@ru.acad.bg

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.