Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-10-2008

Фонд “Земеделие” дава 1 млн. лв. за месодайните говедовъдни ферми без млечна квота

Тази година са предвидени 1 млн. лв. в сметката на Държавен фонд „Земеделие" за подпомагане на месодайните говедовъдни ферми, които нямат млечна квота, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов след среща с представители на протестиращите животновъди, съобщи агенция „Фокус". Сто лева ще е еднократната помощ за крава и 20 лв. за овца. Краят на ноември е срокът за подаване на документите по тази помощ.

На срещата министърът не конкретизира точната сума, която е поискал за държавни помощи за животновъдите догодина, но гарантира, че сумата защитавала техните интереси. Друг е въпросът дали Министерският съвет ще одобри средствата - това ще стане ясно след броени часове, посочи Цветанов.

От своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов заяви, че вариантът за изплащане на 60-те млн. лв. чрез млечните квоти е междинен и се отнасял само за тази година, за да бъде покрита „дупката" заради нестартиралата официална и оригинална идентификационна система на животните, каквато има във всички страни. Той обясни, че вариантът е бил избран от Европейската комисия, тъй като бил най-прозрачен. Той обаче обясни, че министерството среща „невероятен отпор" от останалите държавните институции във връзка с облекчаването на дейността на животновъдите. „Ние не сме очаквали и друга реакция", каза той.

Валери Цветанов посочи, че вратата му е отворена за проблемите на всички. „В министерството пробвахме всякакви варианти в непрекъснат режим на работа. Хората, които работят в техническата комисия, от 1 септември не са почивали. Аз съм подписал три заповеди да им се плати допълнително пари, за да могат да работят колкото се може по-бързо. Тези хора работят постоянно. Не сме спрели за секунда по отношение на това, което трябва да се направи. Вчера вместо да кажете, хайде да изядем една мекица и да си говорим като хората, вие реагирате неадекватно", каза министърът.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.