Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
30-10-2008

Румяна Желева и Маруся Любчева дискутираха със студенти в Бургас развитието на Черноморския регион

"Сътрудничество и развитие в черноморския регион - ново предизвикателство пред ЕС", дискусия на тази тема се проведе днес в Бургаския свободен университет.

В нея участваха членовете на Европейския парламент Маруся Любчева (ПЕС) и Румяна Желева (ЕНП-ЕД). Гражданският форум се организира от Информационния офис на Европейския парламент у нас и Бургаската Търговско-промишлена палата. Проектът „Сега – взаимодействаме с Европейския парламент!” е партньор за тази инициатива.

Гражданските форуми са инструмент на Европейския парламент, който дава възможност на широката публика в лицето на граждани, медии, граждански организации и др. да дебатират важни и актуални въпроси с членове на Европейския парламент. В тези срещи представителите на ЕП могат да чуят мненията на отделните хора и техните питания, да дискутират конкретни стъпки, които могат да се предприемат за решаването на даден проблем или с други думи да се осигури постоянен диалог с гражданите и да се получи обратна връзка за техните очаквания. Форумите са открити за посещение и всеки, който желае да се включи в дебатите е добре дошъл.

Читатели на Портал ЕВРОПА зададоха онлайн въпроси към Румяна Желева и Маруся Любчева чрез чат-платформата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент". Дискусията бе излъчена на живо на Портал ЕВРОПА.

Ето шестте въпроса:

  1. Здравейте, бих искала да попитам г-жа Любчева и г-жа Желева как Бургас ще участва активно във формирането и упражняването на външната и отбранителната политика на ЕС, особено по отношение на Грузия и региона? (въпрос на студентка от София)
  2. Може ли с едно изречение да се обясни връзката между днешната ви тема и ЧИС - Черноморското икономическо сътрудничество (предварително пристигнал по електронната поща въпрос)
  3. През последните месеци имаше няколко инцидента с разливи в рамките и близо до териториалните води на българското Черноморие. Според Вас, как националните власти се справят с превенцията на подобни случаи, как страната ни може да търси отговорност от виновните за такива замърсявания? (Мария Иванова, София)
  4. Как ЕС може да помогне на Бургас и въобще на Черноморието да се справи със щетите от презастрояването? Българските морски градове и курорти ще споделят ли съдбата на испанските - масово събаряне на хотели и сериозни екологични щети? (Иван Стоянов, Русе)
  5. Как г-жа Любчева и г-жа Желева работят заедно по проекти, свързани с Черноморското сътрудничество в ЕП? Има ли и какви са политическите аспекти, които ви разделят?, Надежда, Пловдив
  6. С какви проекти ще кандидатства Бургас по ОП "Рибарство"? Програмата е на стойност 107 млн. евро, а вицепремиерът Плугчиева предупреди, че "оценката за съответствие на Оперативната програма за рибарство е далеч от старта". Бихте ли коментирали развитието на Оперативната програма? Мария, София

Видео-отговорите, които бяха излъчени на живо, ще бъдат публикувани скоро на Портал ЕВРОПА, за да може всеки да ги проследи.

Проект "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!"

Това е диалог, омбен на мнения, мрежа от комуникации и серия от разяснителни четива между гражданите на 20 държави-членки на ЕС, техните евродепутати, експерти и анализатори от академичните среди. Осъществява се на 11 езика с картина, звук и текст чрез
http://parliament.europe.bg, на вълните на "Радио България" - БНР, Yvelines Radio - Франция и RFI - Румъния, както и в партньорските среди на PASOS network - Чехия, CEPS - Белгия, CHALLENGE Project network и Balkan Communication Network. "Мотори" на инициативата са Европейският институт, Портал ЕВРОПА и Центърът за модернизиране на политики. Проектът се съфинансира от Европейския парламент чрез ГД "Комуникации". Целите са две - първо, гражданите да разберат как гласът им може да се чуе в процеса на вземане на решения в ЕС, особено когато се решават актуални политически въпроси на Съюза и ЕП е единствен орган в ЕС, чийто състав се избира пряко. Втората цел е стимулиране на обществен дебат и подкрепа за увеличаване на ефективността на комуникациите с институциите на Европейския съюз при формулиране на политиките.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.