Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-11-2008

Сега: ЕС смята да ни приравни със страните-кандидатки

Материал на вестник "Сега". Брюксел може да върне за България контролния механизъм над евросредствата, който се прилага за страни-кандидатки, съобщи на "Сега" източник в Европарламента (ЕП). Този механизъм предвижда проектите да се одобряват авансово от Европейската комисия (ЕК). За пълноправните членове се прилага друг механизъм, при който контролът се възлага на националните одитни и разплащателни органи, а ЕК одобрява или не одобрява плащанията, след като получи документите за изпълнение на проектите.

Правителствени среди в София не знаеха, че неофициално в Брюксел се обсъжда такава идея. Въпреки това високопоставен член на кабинета реагира остро, запитан от "Сега": "От политическа гледна точка това би било некоректно, защото би представлявало дискриминация на България. Не смятам, че го заслужаваме. ЕК трябва да си дава сметка, че за всички е редно да важат общи стандарти".

Европейската сметна палата ще огласи тази седмица доклада си за изпълнението на бюджета на ЕС през 2007 г. В него България ще получи лош рейтинг, защото е допуснала 12% нередности в плащанията, съобщи на "Сега" източник, получил информация от базирания в Люксембург одитен орган.

Средното равнище за другите държави в ЕС е 5-6% нередности, докато има и държави с едва 2-3%. За да не бъде обвинявана, че съзнателно злоупотребява с евросредства, България настоява, че проблемите се дължат на нейния недостатъчен административен капацитет.

Това личи от два доклада на контролни мисии на ЕП, които посетиха страната в края на септември и началото на октомври. Техните доклади ще бъдат обсъдени във вторник и сряда. Утре се събира Комисията по бюджетен контрол, чиято проучвателна мисия е забелязала като "ендемичен проблем" в България "липсата на административен капацитет да се проверяват проектите и договорите, текучеството и недостигът на специалисти, недостатъчният опит и умения на персонала".

Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ обаче смята, че с европейски пари в България злоупотребяват и престъпни групировки, свързани с управленските среди. Държавата е под постоянно наблюдение дали предприема ефикасни мерки срещу организираната престъпност и корупцията на високо равнище.

Шефът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер поиска в събота среща в Гърция с вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, за да получи последна информация какви наказателни процедури са задействани. След това Плугчиева отпътува за Брюксел, където ще присъства на заседанията на двете парламентарни комисии.

Има надежда за благоприятно развитие на драмата със спрените еврофондове, съобщи в края на миналата седмица високопоставен правителствен източник. Назначеният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предварителен външен одиторски контрол е направил добро впечатление в Брюксел.

Ведомството на министър Асен Гагаузов очаква на 15 ноември да получи съобщение дали ще бъде върната акредитацията на неговата разплащателна агенция. "Шансовете не са големи, но се подобряват", каза източникът на "Сега". По-добро е положението на разплащателната агенция в Министерството на финансите, чиято акредитация също бе отнета. На 23 ноември се очаква сигнал от Брюксел дали ще бъдат разблокирани средствата по ИСПА, от които зависи финансирането преди всичко на магистрала "Люлин". Преди това ще научим каква ще бъде съдбата на спрените пари за земеделие по САПАРД.

Мрачният сценарий за връщане на България в "подготвителен клас" за ЕС може да бъде избегнат, ако ЕК разблокира остатъчните предприсъединителни фондове от 825 млн. евро. Тогава няма да се търси нов механизъм за плащанията по оперативните програми, възлизащи на близо 7 млрд. евро за периода до 2013 г.

В проекта си делегацията на комисията по бюджетен контрол отправя и препоръки като една от тях е България да бъде насърчена "да продължи по пътя на неотдавна започнатите структурни промени и реформи в съдебната система, за да бъде съществено усилена контролната среда и възможностите за коректно управление на фондовете на Европейския съюз".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.