Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-11-2008

Сега: Европейската комисия ще размрази 200 млн. евро от спрените пари по САПАРД

Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева заяви за вестник "Сега", че близо 200 млн. евро ще бъдат върнати по програма САПАРД, благодарение на удължаването с една година срока на действие на програма САПАРД, който изтичаше на 31 декември 2008 г. Това означава, че ще се даде зелена светлина за европейско финансиране за 600-700 проекта в земеделието и животновъдството.

От средата на октомври част от тях се финансират от националния бюджет, след като държавата получи съгласие временно да се натовари с плащанията поради спирането на парите от Брюксел. Сега тя получава гаранция, че ще може да си възстанови сумите. ЕК няма да смята за нелоялна държавна помощ решението на кабинета да подкрепи животновъдите с 60 млн. лв. "В края на тази година или в началото на 2009 г. можем да очакваме първите плащания", каза националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски, който е заместник-министър на финансите.

Плугчиева и Ивановски занесоха миналия вторник в кабинета на еврокомисаря по земеделието и селското развитие Мариан Фишер Бойл последния доклад на международната одитна компания "Ърнст енд Янг". След като се е запознала с него, тя е пратила вчера писмо до тях, адресирано и до земеделския министър Валери Цветанов, с което е дала съгласие за удължаване срока на САПАРД.

Брюксел омекна към България след серия проверки, които показаха, че контролната система по САПАРД работи срещу злоупотреби и конфликт на интереси. "Засилената контролна среда, която създадохме даде резултати", каза директорът в оставка на Държавен фонд "Земеделие" Атанас Кънчев по бТВ тази сутрин, цитиран от агенция Блиц. Той смята, че най- важната задача е била да се докаже отново, че САПАРД е една успешна програма.

До края на другата седмица ще се разбере дали ЕК ще възстанови правата на двете разплащателни агенции по ФАР към финансовото и регионалното министерство, които бяха наказани на 23 юли с отнемане на акредитациите. Заради тях бяха замразени 560 млн. евро за България. Срокът на тези агенции изтича на 30 ноември и рискът да бъдат загубени всички или част от тези пари, е голям.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.