Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-11-2008

ЕП прие българско предложение за национален резерв от неизразходваните средства от преките плащания за земеделие

Европейският парламент прие предложената от българския евродепутат Евгени Кирилов (ПЕС-БСП) възможност държавите-членки, които прилагат схемата за единно плащане на площ, да създават национален резерв, формиран от неизразходваните средства от предвидения годишен размер на преките плащания. в сферата на селското стопанство. Предложението бе част от Доклада относно предложението за регламент на Съвета за установяване на общи правила за схемите за пряко подпомагане на земеделските производители по Общата селскостопанска политика.

Съгласно действащото в момента законодателство държавите, които не са успели да използват отпусканите им средства за една година за подпомагане на селските стопани на базата плащане за хектар, трябва да върнат неусвоените пари в бюджета на нЕвропейския съюз. Съобразно предложения от Евгени Кирилов нов член в проекта за регламент, въвеждането на национален резерв ще има положителен ефект в няколко посоки. От една страна, новите държави членки ще бъдат един вид компенсирани занлипсата на национален резерв и няма да връщат неизползваните средства. От друга страна, държавите по своя преценка ще могат да използват заделените средства за сектори в затруднено положение. Предложението за регламент посочва като чувствителни млечния сектор, говедовъдството, отглеждане на овце и кози, както и производството на ориз. За България, например, животновъдните сектори са сред нуждаещите се от допълнителна подкрепа.

Освен чувствителните сектори ще могат да бъдат подпомагани и региони в неблагоприятно агроекологично положение. За част от тези сектори страните не получават европейско финансиране и трябва да покриват нуждите си с национални средства.

Оформянето на резерв ще даде възможност към националните средства да се добавят и европейски, както е в старите страни-членки. Друг положителен момент е, че държавите сами ще решават в коя година да използват националния резерв, което им дава по-голяма гъвкавост за реагиране на проблемните ситуации, а не както до сега да залагат използването на средствата за целия бюджетен период от 7 години.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.