Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-11-2008

Прецедент! Европейската Сметна палата ще прави пак проверка на ДФ "Земеделие"

Мирослав Найденов от ГЕРБ пред БНР: В земеделското министерство е пристигнал междинен доклад от ЕК, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция.
 
Втора проверка в ДФ "Земеделие" в рамките на два месеца: прецедент!
 
Въпреки смяната на няколко ръководители на Държавен фонд ” Земеделие”, практиката продължава и моето обяснение е, че смяна има, но порочните практики продължават.

Това каза в предаването “Преди всички” на БНР Мирослав Найденов, председател на експертната група по земеделие в ГЕРБ, и допълни, че работещите в агенцията не са в състоянието да направят нещо, защото решенията в земеделския фонд се вземат еднолично и се спускат като разпореждания от една партийна централа – централата на ДПС.
 
Според Найденов на 6 ноември в земеделското министерство е пристигнал междинен доклад на Генералната дирекция "Земеделие" в Европейската комисия, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция. Докладът не е оповестен публично, но констатираните проблеми ще доведат до санкции, каза Мирослав Найденов. Забележките в писмото от 6 ноември
са сериозни и те повтарят предходни писма, „т.е. това е доказателство, че нищо не се е случило”, и открои сред тях обстоятелствата, че агенцията няма възможност да прилага схемите за интервенция на пазара, да прилага в пълна степен мерките по Програмата за развитието на селските райони, непълни процедури и правилници в звената, липса на одиторска фирма.

Мирослав Найденов заяви, че големият проблем всъщност е това, че ръководството на Разплащателната агенция тълкува липсата на административен капацитет като бройка. Важното е персоналът да бъде обучен и точно това ще следят и ще гледат от ЕК.

Председателят на експертната група по земеделие в ГЕРБ определи като прецедент и като "знак за открити нередности" повторната проверка на Европейската сметна палата в ДФ "Земеделие" - разплащателната агенция, която ще се състои между 8-ми и 12-ти декември, тъй като тя е правила това буквално преди два месец.
 
"Най-лошото, разбира се, е да отнемат акредитацията, не дай Боже, но има и други, по-ниски степени, на наказание, които също са доста сериозни – да се наложи процент намаление на плащанията, примерно да бъдат намалени с 10%, 25% или 50%. Това е разписано в договора и директно ще удари българските земеделски производители, защото те тези средства трябва да ги получават, а те като цяло са ощетени, защото знаете, че като нова страна-членка България получава само 25% от средствата, които получават техните европейски колеги. Трябва да бъдат обобщени резултатите и по всяка вероятност решението ще бъде взето в началото на следващата година.", заяви Мирослав Найденов. 
 
По БНР, "Фокус" и News.bg.
 

Междувременно: Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, която бе предложена от земеделския министър Валери Цветанов за титулярен директор на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) заяви в четвъртък, че не знае дали иска да оглави ведомството и ако все пак реши да приеме поста, това ще стане при определени условия."В момента не знам. Не мога да ви кажа. Това решение е доста извън мен, като управленско ниво", коментира тя, попитана от журналисти дали ще приеме, както съобщава "Медиапул".
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.