Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2008

Цветанов издаде заповед за възстановяване на пълната акредитация на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, в качеството му на компетентен орган, издаде заповед за възстановяване на пълната акредитация на Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция.

Това съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите в неделя, 30 ноември. Днес изтича изпитателният срок, който ЕК постави през пролетта за подобряване на дейността на фонда.

Агенцията бе поставена в период на пробация със заповед на министър Цветанов на 30 апирил, тази година. Тогава бе приет и план за действие, насочен към стабилизиране на административния капацитет и доразвиване на информационните системи на агенцията.

В началото на седмицата резултатите от предприетите мерки по плана за действие бяха представени с доклад на министър Цветанов.

Документът дава увереност, че Разплащателната агенция е изпълнила изискванията, залегнали в плана. Това бе основание министърът на земеделието и храните да възстанови акредитацията на агенцията.

Европейската комисия бе незабавно уведомена за решението на министър Цветанов и получи необходимите документи, които бяха разгледани за вземането му.

В сряда, 3 декември, в страната ни ще пристигне одитна мисия на Европейската комисия, която в рамките на три дни – до пети декември, ще провери направеното по плана за действие и ще се произнесе за акредитацията на Разплащателната агенция, се казва още в съобщението.
Още по темата
В зависимост от представянето на фонда при разпределяне на европейските средства, Брюксел трябва да реши дали да наложи санкциина България по предприсъединителната програма САПАРД, пише news.bg.

В събота вицепремиерът Плугчиева съобщи, че е получила нови сигнали за измами по САПАРД. Очаква се следващата седмица да има резултати от проверките за сигналите за нередности по САПАРД. При получаването на пълната акредитация на Фонд „Земеделие” Разплащателна агенция ще има отговор едва след като Европейската комисия направи проверка у нас. Плугчиева изказа мнение, че зам.-шефовете в ДФЗ са прекалено много. “Не крия мнението си, че не трябва да има седем заместници на изпълнителния директор на фонда, които да бъдат назначени на квотен принцип”, каза тя. Според нея професионализмът в назначенията трябва да е водещ. Тя отново застъпи тезата се, че бъдещият титуляр на фонда трябва да бъде професионалист. Намекът на Плугчиева за реформи в ДФ "Земеделие" идва няколко дни, след като там пристигна междинен доклад от одитната мисия на Европейската комисия във фонда, състояла се в края на юни. В него отново има критики за недостатъчен капацитет и продължаваща липса на одитен орган, въпреки че смененото ръководство на фонда се похвали със силен ефект от предприетите мерки в екшън плана след спрените четири мерки по САПАРД. Плугчиева заяви, че очаква още следващата седмица новият шеф на ДФЗ спешно да бъде одобрен от премиера.

През пролетта европейската служба по борба с финансовите измами ОЛАФ разкри нередности в усвояването на средствата по САПАРД.

Europe...
Засега заместничката на Асен Гагаузов в МРРБ Искра Михайлова не е решила дали ще поеме поста изпълнителен директор на „ДФ Земеделие - Разплащателна агенция". Тя е номинация на земеделския министър Валери Цветанов, след като в края на октомври Атанас Кънчев подаде оставка като директор на ДФ "Земеделие".

Вижте ТУК тематичната ни рубрика "The Final countdown".
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.