Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-12-2008

Нийл Париш: “Здравният преглед” не е мащабната реформа на ОСП, на която се надявах

Председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Нийл Париш разговаря с потребители на Портал ЕВРОПА в онлайн дискусия в рамките на инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!".

Той посочи две възможности за развитие на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г.: "Едната възможност е да продължи настоящото остаряло и протекционистко субсидиране на база продукция, което връзва ръцете на фермерите и ги затруднява на глобалния пазар. Втората е фундаментално нова ОСП, базирана на пазара, която защитава и възнаграждава управлението на стопанствата според правилата за защита на околната среда и благоденствието на животните. Същевременно ще позволи на фермерите да се прехранват от пазара и да се възползват от глобалната ситуация. Страхувам се, че ще се случи първото, макар и да вярвам, че вторият път е по-добрият".

Британският евродепутат коментира и, че българското правителство е отговорно за това средствата от структурните фондове за земеделие да достигнат навреме до земеделските производители. Париш не успя да даден конкретен положителен пример от визитата си в България в средата на ноември. "Не мога да дам точен пример, защото повечето от времето бях в университети. Получих положителни реакции от правителството, но не съм видал повечето от фермите".

Париш препоръча България да постави въпроса за по-ниските земеделски субсидии, които ползва, по време на чешкото председателство на ЕС от януари 2009 г.

Пълен текст на онлайн дискусията, четете в рубриката "Интерактивно" ТУК.

Подробен анализ на дискусията търсете в рубриката "Анализи" на иновативния сайт на инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!" ТУК.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.