Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-12-2008

Атанас Кънчев не е извършил нарушения по подписването за договори по Програмата за развитие на селските райони, твърди проверка

Бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция Атанас Кънчев не е извършил нарушение в служебните си задължения, касаещи сроковете за подписване на договори по мярка 121 и по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщи пресцентърът на Министерство на земеделието.

Това стана ясно след направените проверки в Държавен фонд Земеделие" от Комитета по наблюдения на ПРСР по искане на председателя на Комитета заместник-министър инж. Димитър Пейчев. За периода, в който са приемани проекти по ПРСР бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция Атанас Кънчев е подписал 394 договори за проекти по мярка 121 и 112 на стойност 228 898 887,59 млн. лева.

"Видно е, че те са различни и засягат различни групи земеделски производители. Стойността и сложността на тези проекти се определя от броя и вида на заявените такива. Размерът на сумите по одобрените о Кънчев проекти е 93,18% от общия финансов размер. Нужно е да се отчете и факта, че проектите по мярка 121 се изготвят от различни физически, юридически и консултантски лица и фирми, а проектите по мярка 112 се изготвят безплатно от Службите за съвети в земеделието към Министерство на земеделието и храните и са сравнително еднотипни и с не голяма сложност".

След подписването на първите договори (72 бр. по мярка 112) и отхвърлените 136 бр., Кънчев е разпоредил проверка на причините за големия брой неотговарящи на изискванията проекти. Междувременно е излязъл принудително в отпуск, а след това напуска поста Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие".

След отстраняване на пречките и назначаване на временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ДФЗ, всички събрани и подготвени за подпис документи по мярка 112 - 330 на брой (или 6,92% от общия финансов размер) са подписани от и. д. изпълнителният директор Ализан Яхова. Към дата 5 декември 2008г. за подпис са подготвени още 42 заявления.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.