Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
14-12-2008

Връчена е Стипендия "Европа" - 2009

Тазгодишният стипендиант Георги Генов посвещава наградата си на Стоян Балтов, който почина при побоя в Студентски град.


Третокурсникът в Стопанската академия в Свищов Георги Генов (специалност Международни икономически отношения) спечели тазгодишната Стипендия "ЕВРОПА", учредена от члена на ЕП Кристиан Вигенин (ПЕС-БСП).

Журито раздаде общо четири награди – специална (Георги Генов), първа (Иван Аймалиев, СУ „Св. Климент Охридски“), втора (Валя Филипова, Русенски университет „Ангел Кънчев“) и трета (Антон Тодоров, УНСС).  


Тазгодишният стипендиант Георги Генов беше предпочетен от журито след оспорвана конкуренция на още 10 финалисти, които тази година писаха есе на тема: „Едва когато падне последното дърво, последната река бъде отровена и последната риба – уловена, тогава ще разберем, че парите не се ядат“.

Събеседването с финалистите и връчването на наградите се състоя в Информационния център на Кристиан Вигенин в София.


В конкурса участваха над 30 български студенти от цялата страна.

Журито беше в състав: Кристиан Вигенин (евродепутат и учредител на стипендията), проф. Катя Владимирова (преподавател в УНСС), Владимир Павлов (зам.-председател на Националната Асоциация по международни отношения), Любомир Стефанов (миналогодишният стипендиант), Калина Алексиева (председател на журито) и Антонина Русева (изп. директор на Център за европейски и международни изследвания).


„Посвещавам наградата си на Стоян Балтов, който беше убит при побоя в Студентски град“, каза по време на церемонията по награждаването тазгодишният стипендиант.

Той е съученик на Балтов, играли са в един футболен отбор и се познават от деца.
 
„Ще бъда и на протеста в Сливен, защото не искам да мълча, когато става дума за отнемането на човешки живот“, беше категоричен Георги Генов.
 

Според него има много виновни за тази трагедия и смъртта на приятеля му не трябва да остане безнаказана. В противен случай агресията сред младите ще вземе връх и още жертви“, смята студентът.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.