Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2008

Станишев моли Барозу да го спаси от предпазна клауза

Материал на вестник "Сега". Призив за политически компромис от Еврокомисията към България ще отправи днес премиерът Сергей Станишев, който поиска обяд на четири очи в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Барозу. На разговора няма да бъдат допуснати не само преводачи, но и секретари и съветници на двамата, научи "Сега" от високопоставен правителствен източник.

Над България надвисва заплаха от задействане на предпазна клауза заради неефективната съдебна система, съобщи източникът. На 9 януари е крайният срок тя да отчете успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията, които да бъдат включени в междинния доклад на ЕК в началото на февруари.

Нито едно от знаковите дела, следени от Брюксел, обаче не върви към осъдителна присъда през близките седмици. Разочароващи са и резултатите от прокуратурата, която забави обвинителния акт срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Срещу него е повдигнато обвинение за "неимуществени вреди", въпреки че при явен конфликт на интереси е възложил държавни поръчки за братови фирми в размер на 120 млн. лв. Правителството ще предаде на прокуратурата днес резултатите от последните ревизии на външните одитори "Делойт" и "Грант Торнтън", за да покаже размера на причинените от него вреди за държавата. Недосегаемостта на Веселин Георгиев бе една от причините за отнемането на 220 млн. евро за България по програма ФАР.

През януари предстоят решаващи проверки у нас. Националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски получи завчера ново писмо от шефа на дирекция "Разширяване" Майкъл Лий, който ни спря парите по ФАР. Лий предлага да му прати нов проверяващ екип на 15 януари, а не в края на месеца, което може да свари неподготвени двете разплащателни агенции във финансовото и регионалното министерство с отнети акредитации. Те запазиха правото си да довършат започнатите проекти и под въпрос са още 340 млн. евро.

На 20 януари ще дойде мисия, пратена от комисаря по регионалната политика Данута Хюбнер, която ще провери готовността на новата пътна агенция да усвоява пари по предприсъединителната програма ИСПА и по Кохезионния фонд. От нея ще зависи съдбата на 1.1 млрд. евро. Те няма да бъдат отпуснати, докато не бъдат наказани виновниците от стария пътен фонд. "Това, че сме уволнили стария персонал и сме раздали административна справедливост, не е достатъчно. От Брюксел искат да не спираме по средата на пътя и да потърсим наказателна отговорност от виновниците", обясни пред "Сега" източник от правителството.

Много важни ще бъдат и проверките на 19-20 януари в София от шефа на службата за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер и комисаря по правосъдието и вътрешния ред Жак Баро. Те могат да повлияят върху окончателния вид на февруарския доклад и той да стане повод за разговори за налагане на предпазна клауза. Решението вероятно ще бъде взето през юли, когато ще излезе редовният годишен доклад за България по механизма за проверка и сътрудничество. Срокът за задействане на клаузата е краят на 2009 г.

Премиерът Станишев ще предупреди Брюксел за опасност от националистически настроения и евроскептицизъм сред българите заради строгите решения на ЕК." Тенденцията, която се заражда сред много българи, не е измислена, а намира отражение и в социологическите проучвания, ако щете, и в интернет пространството", каза Станишев по повод предстоящата си среща с Барозу. "България се нуждае от критика, но и от подкрепа. Българските граждани платиха много висока цена на членството", добави той.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.