Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-12-2008

Министерство на земеделието: При 89% от всички подадени заявления за директни европейски плащания не са открити несъответствия

"При 89% от всички 75 хиляди подадени заявления за директни европейски плащния не са открити несъответствия. При близо 11% от тях обаче са констатирани застъпвания на земя, общата площ е 49 000 хектара", заяви министърът на земеделието Валери Цветанов при отчета си за 2008 г.

"Изпращаме една година, която бе успешна за българското земеделието" , каза той. По думите му влезлите пари в сектора през 2008 година възлизат на повече от 800 милиона лева.

Техническият инспекторат на Разплащателната агенция е извършил 12 хиляди проверки, посочи той, цитиран от Дарик радио. Министър Цветанов съобщи още, че във връзка с констатираните нарушения в част от общинските служби по земеделие са били уволнени 7 души. В момента се проверяват още двама служители, уличени в злоупотреби.

Като пример за нарущение министерството посочи случай в община Левски, където част от сметище е било регистрирано като обработваема земеделска земя.

700 милиона възлиза стойността на износа на зърнени култури към началото на месец декември тази година, допълни заместник- министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Регистрирания износ от 1 юли досега е над 2 200 000 тона утчони още Бъварова. По този показател България се нарежда на трето място в ЕС. Посочено бе и това, че икономическия растеж на страната се дължи основно на сектор земеделие.

Осем месеца след старта на Програмата за развитие на селските райони са одобрени 1242 проекта на обща стойност 136 млн. лв.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.