Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2009

Плугчиева: работата по САПАРД е под контрол

Работата по програма САПАРД е под контрол, заяви вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева за Агенция „Фокус".

Така тя коментира изнесено във в. „Сега" писмо на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), адресирано до нея. От документа, пристигнал в България на 23 декември 2008 г., става ясно, че в 90% от проверени проекти по САПАРД са открити фалшификации. Плугчиева потвърди достоверността на информацията във вестника, но изказа недоволство от публичното обявяване на писмото. Обясни още, че го е препратила единствено на земеделския министър Валери Цветанов. Писмото по думите й е част от регулярната й кореспонденция с генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер.

„Подчертавам, че писмото е продукт на един от междинните ни резултати от съвместната ни работата с ОЛАФ, инициирана от българската страна", каза тя. Тя припомни, че ОЛАФ работи в България по нейно искане от юни 2008 г. и на всеки две седмици службата има мисия в Агенция САПАРД, а от проверките има редица конкретни резултати.

„В писмото няма нищо ново, там се коментира позицията на ОЛАФ от съвместните ни действия през последните няколко месеца. От юни 2008 г. по мое искане на всеки две седмици има мисия на службата в Агенция САПАРД. На тази база през септември създадохме работна група под ръководството на прокуратурата с представителите на ДАНС, на следствието, на МВР и с участието на представители на Агенция САПАРД, за да се концентрира целият ресурс на проверки там. Работната група по САПАРД се среща регулярно, а на срещите се обсъжда напредъкът по разкриваемост на случаите на измами- колко броя досъдебни производства са образувани, колко обвинителни актове са изпратени в съда", заяви Плугчиева.

Случаите от групата на нарушенията или съмненията за измами влизат в прокуратурата. Тези, за които са установени административни нередности, се изпращат в агенцията за държавен финансов контрол.

Вицепремиерът припомни още, че на база на проверките от одитния доклад на Европейската комисия по мярка 2 на САПАРД за проекти в областта на преработвателната промишленост са установен сериозен брой нарушения в периода 2006 г - юни 2008 г. „Затова на тази база не мога да очаквам да имаме възможност да искаме възстановено на европейското финансиране", подчерта още тя.
Според нея благодарение на работата на работната група за установяване на нарушенията по САПАРД в последните четири месеца генералният директор на ОЛАФ изразява задоволство от напредъка по разкриване на нарушенията по предприсъединителната програма.

Вицепремиерът заяви, че няма информация да е спряно изплащането с държавни средства на проверени проекти по мярка 2 по САПАРД от Националния фонд.

В понеделник (19 януари) в 16 часа ще бъде направена регулярната среща на ръководството на работната група по случаите на злоупотреби по САПАРД.

Там ще бъде направен отчет за всички случаи със степен на нарушения и нередности по САПАРД.

Работата по САПАРД е под контрол, каза Плугчиева. Продължават проверките на стотици проекти за периода 2006 - юни 2008 г. Плугчиева е поискала проверките на ОЛАФ да продължат по същия начин и за програма ФАР.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.