Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-01-2009

За приоритетите във външната политика на ЕС, процесите в ивицата Газа и енергийната зависимост на Европа: online с евродепутата Николай Младенов

Външната политика на Европейския съюз е темата на предстоящ онлайн-разговор с члена на Европейския парламент Николай Младенов (ЕНП-ЕД/ГЕРБ).

Дискусията ще се проведе на 26 януари, понеделник, от 17.00 часа българско (16.00 ч. брюкселско) време. Чрез платформата http://chat.europe.bg в разговора ще участват граждани от всички държави-членки. Работният език е английски, но въпроси и мнения могат да се отправят и на френски, немски и български език, както онлайн, така и предварително на електронните пощи: info@europe.bg и parliament@europe.bg.

След дискусията - вижте всички въпроси и отговори ТУК! 

Членът на ЕП Николай Младенов е поканен като основен събеседник на европейските читатели на Портал ЕВРОПА www.europe.bg поради последните две ключови външнополитически дейности, които осъществи през последния месец.

В началото на януари българският евродепутат замина на извънредна двудневна мисия в Израел. Целта на посещението беше да се проучи на място ситуацията в региона след изострянето на израелско-палестинския конфликт и напрежението в ивицата Газа, повече вижте ТУК.

През декември 2008 г. Николай Младенов беше назначен за главен наблюдател на Европейския съюз за изборите в Гана. Избирането на евродепутата на тази позиция бе по инициатива на европейския комисар по външни отношения Бенита Фереро-Валднер. Припомняме, че за първи път в демократичната история на африканската държава, избирателната комисия в Гана официално покани Европейския съюз да излъчи екип от наблюдатели, който да следи за честното провеждане на парламентарните и президентски избори, повече вижте ТУК.

Николай Младенов е член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и на Делегацията за връзки с Израел, а също така е и заместник-член на Комисията по външни работи, Подкомисията по сигурност и отбрана, Първи заместник-председател е на Делегацията за връзки с Ирак и член на Делегациите за връзки с Афганистан и Израел. Външнополитическият опит на българския евродепутат всъщност е още по-голям – през 2006 г. Николай Младенов бе съветник на комисиите по сигурност и външна политика в иракския парламент. От началото на 2008 г. той е първи заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за отношения с Ирак и беше първият евродепутат, който говори пред иракското народно събрание.

Онлайн-разговорът на 26 януари 2009 г. ще се фокусира върху тези и всички останали предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз в своята външна политика. Чатът с Николай Младенов е част от серия подобни интернет-дискусии по актуални европейски сюжети, които се организират в рамките на инициативата “Now – interacting with the European Parliament!” (http://parliament.europe.bg), която е финансово подкрепена от Европейския парламент.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.