Събития

  • A+
  • A-
26-01-2009

На 22 и 23 януари 2009 в Русе се състояха поредните информационни срещи в рамките на проекта „ОСП - двигател за развитието на българските селски райони".

В дискусиите земеделски производители, журналисти, университетски преподаватели и студенти се запознаха накратко с историята, реформите и възможностите, които създава ОСП, както и с конкретните условия и актуални възможности на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в България.

Срещите бяха открити за представители на агросектора, медии, университетски преподаватели и студенти от областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Силистра, Белене.

На 22 януари в русенския хотел "Космополитан" експертите на "Агенция СТРАТЕГМА" и Европейския институт Станка Делчева, Мъгърдич Хулиян, Мария Николова и Мая Цанева запознаха земеделските стопани и заинтересовани представители на бизнеса с Общата селскостопанска политика на ЕС и ПРСР. Те им представиха възможностите да получават актуална информация за реформите в сектора в ЕС и да участват във взимането на решения чрез публични обсъждания. Земеделските стопани обсъдиха със специалистите конкретни проблеми, възникнали при кандидатстването им по различни мерки на ПРСР и комуникацията им с управляващия орган.


На 23 януари близо 30 журналисти от регионални електронни медии и печатни издания, преподаватели в Стопанска академия ,,Д. А. Ценов" - гр. Свищов и студенти участваха в дискусията по актуални проблеми и възможностите за по-активно българско участие в земеделската политика на ЕС. Те се запознаха с възможностите за по-добра информираност и влияние върху промените в ОСП и с Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г./

Междувременно екипът на Портал ЕВРОПА изготви и публикува интерактивен преглед на всички отворени мерки от Програмата за развитие на селските райони и наредбите, които се отнасят към тях - можете да ги видите ТУК.
 
В първото издание на семинара на 5 ноември 2008 г. Кюстендил бе домакин на срещата в Югозападния район за планиране. Вторият семинар се проведе на 11 и 12 ноември 2008 г. в Добрич за участници от Североизточния район за планиране. През декември 2008 г. експертите на проекта разясниха ОСП пред участници от Северозападен район за планиране в Плевен.
 
Следващите дати и места на провеждането на информационната кампания можете да видите ТУК.

 

Проектът „ОСП - двигател за развитието на българските селски райони" цели повишаване на информираността на земеделските стопани, медиите и широката общественост в България по отношение на основните елементи на ОСП и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони. Той се реализира от "Агенция СТРАТЕГМА" в партньорство с Европейския институт и се финансира от Европейската комисия /ЕК/.


Пълна информация за проекта търсете ТУК.

Екипът ни е на Ваше разположение на електронната поща.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.