Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
30-01-2009

Eвгени Кирилов представи Розовата долина в ЕП

По инициатива на българския евродепутат Евгени Кирилов (ПЕС-БСП), заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП, иницира в в сградата на Европейския парламент в Брюксел да се проведе представяне на региона на Розовата долина и общините Карлово и Казанлък. Представянето премина под надслов "Долината на розите - Уникален регион в Европа: перспективи за устойчиво развитие".В рамките на събитието бяха организирана конференция, фото-изложба и дегустация на традиционни храни и напитки от региона, както и продукти, изготвени от розово масло.


Перспективите за развитие и инвестиции в Розовата долина пред гостите на конференцията представиха кметовете на Казанлък и Карлово Стефан Дамянов и Найден Найденов. Двамата градоначалници изтъкнаха значението на
голямото значение на европейските субсидии за развитието на двете общини през последните три години, както и желанието за допълнително отваряне на Долината на  розите за европейски бизнес.

В изказванията им бяха изтъкнати и възможностите за инвестиции, които предоставя допълнително значението на местоположението на Розовата долина като идеален логистичен център на България от гледна точка на пътната инфраструктура.


Специален гост на дискусията беше координаторът на Групата на ПЕС в Комисията по регионално развитие на ЕП Констанце Крел, която изтъкна огромното значение на правилното усвояване на средствата, отпускани от ЕС не само в посока икономическо, но и обществено развитие.


"Политиката на сближаване на ЕС отговаря най-ясно на въпроса какво практически означава членството в ЕС", заяви пред участниците в дебата Крел. "Всяка държава член е еднакво важна за ЕС, както е и от значение регионите да бъдат равномерно развити", подчерта още германският евродепутат. Като представител на провинция Саксония в Германия тя посочи, че в началото и там са допускани грешки при работата с еврофондовете и затова разбира трудностите за новите страни членки, но вярва, че България ще се справи.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.