Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
01-02-2009

Ученици от 137-мо училище в София ще бъдат евродепутати за един ден

За втора поредна година евродепутатът Кристиан Вигенин (ПЕС-БСП) подготвя българските представители в ЕП.

Тази година България ще бъде представена в проекта EUROSCHOLA DAY от 25 възпитаници на столичното 137-мо СОУ „Ангел Кънчев”. В началото на февруари те ще посетят Европейския парламент в Страсбург, където ще дебатират в пленарна зала по основните приоритети за ЕП през 2009 г., заедно със своите връстници от останалите страни-членки


В петък учениците посетиха Информационния център на Кристиан Вигенин в София, където дискутираха по ключови теми като бъдещето на Европа; социални политики и заетост; европейска година на творчеството и иновациите; околна среда, транспорт, енергетика; активизиране на Европа; демокрация и гражданство и др.

Изказванията им по тези теми в пленарна зала ще бъдат на английски език, а работните групи ще бъдат сформирани на принципа на парламентарните политически групи – ученици от различни държави ще бъдат обединени от една тема в обща група. „Важното е да изказвате собственото си мнение и да не забравяте, че сте българи, защото в ЕП имате възможност да защитите интересите на страната си”, посъветва ги Вигенин и ги предупреди, че „в пленарна зала времето за изказвания е твърде кратко, което означава, че трябва да са подготвени да кажат за една минути само най-важното и то така, че да убедите аудиторията”.


В отговор на зададени въпроси по време на срещата, българският евродепутат разказа любопитни детайли от работата на ЕП, за които широката публика няма представа (например - работният ден на евродепутатите продължава до полунощ, понякога работата им страда заради „грешки в превода”, както и от закъсненията на авиолиниите). „Важното, обаче е самодисциплината и усещането, че работиш за Родината си, защото колкото и малка да е една държава, мнението на нейните евродепутати тежи в пленарна зала”. Вигенин отговори и на въпроси, свързани с предстоящите евроизбори - новите членове на ЕП тази година ще бъдат 736 човека (от тях 17 българи).  

Кристиан Вигенин подготвя българските представители в EUROSCHOLA DAY за втора поредна година. Миналата година евродепутати за един ден бяха учениците от Гимназията по икономика в Перник.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.