Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-02-2009

Консултативният съвет по животновъдство при МЗХ обсъжда изкупните цени на месото и млякото

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов свиква Консултативния съвет по животновъдство, за да бъдат обсъдени мерки срещу изкупните цени в отрасъла и ограничаването на ефектите от вноса на заместителите на мляко и месо, съобщи агенция "Фокус". Заседанието се очаква да започне в 9 часа.

Според Валери Цветанов, не може да се говори за истинско сирене, което струва 3,80 лв за килограм, при положение, че млякото се изкупува по 60 стотинки. Той призна, че съществуващата нормативна уредба не дава лостове за защита. Валери Цветанов уточни, че преди месец новият директор на Националната ветеринарномедицинска служба е издал заповед големите вериги да обособят щандове за продажба на заместители, отделно от тези за мляко, месо, млечни и местни продукти.

"Проблемът на нашите млекопроизводители не е само в изплащането на субсидии и неправилна национална политика за това, а по-скоро във вноса на заместители на мляко и месо. Този внос като камшичен удар се връща към животновъдите, които не могат да реализират своята продукция", поясни министър Цветанов.

"Срокът за изплащане на субсидиите на земеделските производители е от 1 декември до 6 юли. Министерството на земеделието и храните и неговите структури правят всичко възможно тези суми да бъдат изплатени предварително", каза министър Валери Цветанов в а bTV. Миналата година в българското земеделие са влезли над 880 млн. лв. Като се добави към това невероятното качество на продукцията и високите добиви, може да се каже, че 2008 година е една от най-успешните по отношение на земеделската продукция, заяви министърът.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.