Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-02-2009
Говорителят на ЕК по въпросите на селското стопанство Майкъл Ман съобщи, че Комисията засега няма да възстанови спрените плащания по програма САПАРД.
 
Причината са все още съществуващите слабости и липсата на наказателна отговорност за вече установени злоупотреби.

Блокираните пари по трите спрени мерки на САПАРД са около 140 млн. евро.

Както припомня Mediapool, една от мерките е за преработка на селскостопански и рибни продукти, парите за която бяха замразени преди година след разследване на ОЛАФ по случая Николов-Стойков. По-късно от ЕК спряха и плащанията по мерките за инвестиции в селското стопанство и за развитие и диверсификация на икономически дейности.

Цитирайки БНР, Агенция "Фокус" пише, че причините за това решение на Еврокомисията са две. Първо, че у нас все още не е създаден механизъм, който да прекрати практиката, така наречените свързани фирми да се регистрират единствено с цел усвояване на пари по САПАРД. И второ, че няма данни за адекватни последици за вече установените злоупотреби, с други думи – обвинения и присъди.

Майкъл Ман подчерта, че решението е взето след детайлен анализ на дадените от България данни по прилагането за плана за действие по САПАРД, както и на заключенията от независим одит.

Ман е казал още, че ЕК все е готова да възстанови спрените плащания, веднага щом въпросните проблеми бъдат изцяло разрешени. Днешното решение не означава окончателна загуба на средствата по програмата, която изтича в края на 2009 г., след като през декември Брюксел разреши удължаването й с една година.

При последните две правителства ДПС е партията, която контролира земеделието и посочва директорите на фонд "Земеделие", пояснява също Mediapool.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.