Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-02-2009

Йордан Войнов: Категорично опровергавам, че пазарът е залят с лоши продукти с прибавени растителни продукти

Ръководителят на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов заяви, че със заповед от 20 декември 2008 г. във всички магазини продуктите трябва да се обозначат и да се разделят -тези с добавени растителни мазнини от млечните продукти. Ние сме пионери в Европа, защото никъде не са уредени по този начин продажбите, поясни той в ефира на БНТ, цитиран от БГНЕС.

"Млекопроизводителите купуват концентрирано мляко от Европа. То е обезмаслено - с 0.3% масленост и за да влезе в стандартите се прибавят растителни мазнини, които са безвредни. Една от първите ми заповеди беше да се прибавят растителни мазнини на млечните продукти само, ако са с европейски стандарт. 46 от 246 предприятия в страната прибавят тези растителни мазнини", каза Войнов.

Той обеща продуктите на тези 46 предприятия да бъдат публикувани на интернет страницата на ветеринарната служба. "За нас е най-важно нашият потребител да е информиран, допълни шефът на НВМС.

Маргаринът също е на растителна основа, ето аз не го консумирам, това е въпрос на вкус каза Войнов. Той категорично отрече, че се слага тебешир в сирената, а калциев глюконат за твърдост.

Войнов коментира, че млечният сектор е най-нереформираният в страната. Той заяви, че има намерение и в българската месопреработвателна промишленост да се въведе БДС.

По думите му в България животновъдите не са конкурентоспособни, защото не са реформирани и само 2000 ферми с 80 000 животни отговарят на европейските стандарти. "При 400 000 животни в страната, което е изключително малко. Нито една банка не е давала кредити на животновъдите, защото го смятат за рисково. Това, което излиза на пазара е безвреден продукт, защото той минава през лаборатории изследвания", каза Йордан Войнов.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.