Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-02-2009

Нови протести на животновъди

Фермери инициират два отделни, независими един от друг протеста. Новосъздадената Асоциация на животновъдите в България с председател Бойко Синапов излиза на протест от 12.00 часа на новата магистрала в Стара Загора. По също време поддръжниците на Андриан Цаконски, лидер на Асоциацията на млекопроизводителите, се очаква да блокират граничните пунктове при Видин, Оряхово и Русе, предаде „Дарик".

Протестиращите в Южна България се очаква да бъдат около 500, като те ще настояват за незабавно въвеждане на идентификационната система при животните и за по-добро финансиране на отрасъла.

„Далеч съм от мисълта да ни падат чували с пари от въздуха. Искаме да има точни и ясни правила за съществуването на отрасъла - от днес за утре какво се случва с нас, както всички колеги от цяла Европа. Да не забравят, че ние все пак сме в Европа. При нас всичко е хаотично. В цялото министерство е пълен хаос", каза още Бойко Синапов.

От своя страна лидерът на млекопроизводителите Андриан Цаконски заяви, че очаква протестът в Северна България да бъде подкрепен от близо 3000 животновъди. Те ще настояват за спиране на вноса на месни и млечни суровини за преработка в България. Цаконски заяви още, че подкрепя напълно действията на земеделския министър Валери Цветанов, но въпреки това протестът ще бъде насочен и срещу правителството: Правителството ако си влезе в ролята и изпълни поетите ангажименти, които поема вече цяла година, няма проблеми. Като цяло протестът е срещу правителството, защото ако сме добре, няма да протестираме.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.