Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-02-2009

Разплащателна агенция изплаща евросубсидии на 2600 земеделски производители

Разплащателната агенция в Държавен фонд „Земеделие" ще преведе днес по сметките на около 2600 земеделски производители европейските субсидии за обработваема площ за миналата година, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова, цитирана от агенция "Фокус". Става дума за около общо 30 млн. лв.

Стопаните най-вероятно ще получат по сметките си сумите утре, уточни заместник-министърът. Фермерите, които ще получат средствата, не са декларирали мери, ливади и пасища и са с дребни пропуски в заявленията си.

Изплащането на европарите беше договорено със споразумение между Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ), със съдействието на министър-председателя Сергей Станишев на 30 януари.

От утре трябва да започне вкарването в системата за технологична обработка на заявленията на тези фермери, които имат под 10% мери, ливади и пасища от общо заявената си площ. Става дума за около 5000 земеделски производители, които ще получат общо между 50 и 65 млн. лв. Очаква се те да получат субсидиите си на 23 февруари.

Най-последни ще бъдат обработени заявленията на фермерите с най-много декларирани мери, ливади и пасища и в момента текат проверки за тяхната достоверност. Трябва да бъдат проверени и около 200 заявления с дублирани площи, които изискват повече време за проверка.

За тях е необходима и арбитражна комисия, която да уточни кой е ползвателя на площите. Според Светла Бъчварова проверките на заявленията и площите са се забавили заради продължителните проверки на площите, декларирани за субсидиране от 2007 г.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.