Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2009

ББР разпределя 500 млн. лв. държавни кредити до края на март

Предвидените 500 млн. лв. за кредити за малки и средни предприятия у нас, осигурени от държавата чрез Българската банка за развитие (ББР), се очаква да стигнат до бенефициентите до края на март.

43 млн. лв. вече са стигнали до бенефициентите.Българската банка за развитие вече е договорила с 12 търговски банки кредитни линии в размер на 230 млн. лв.

Средствата ще бъдат използвани за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, за предекспортно финансиране, както и за финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС на български малки и на средни предприятия, съобщи investor.bg.

Рефинансирането на търговските банки е част от приетия от правителството пакет от мерки „Пазарна гъвкавост" за ограничаване на ефектите на световната финансова и икономическа криза върху българската икономика.

ББР има нагласа и за отпускане на облигационни емисии в размер на около 100 млн. лева.

На среща между министър-председателя Сергей Станишев, представители на ББР и на асоциацията на банките в България, премиерът отбеляза, че ако тази мярка даде добри резултати, правителството има готовност за отпускане на втори транш от средства по същата линия. Той призова банките да направят така, че информацията за тези възможности да достигне до малкия и до средния бизнес у нас.

Премиерът препоръча да се направи отделна програма за подпомагане на земеделските производители, както и да се помисли за кредитирането на предприятията за оборотни средства.

Заемите за бизнеса се отпускат съгласно общите условия на банките-партньори. Условията за предоставяне на кредитни линии предвиждат финансирането на малки и средни предприятия да е с максимален размер до 2 млн. лв., при лихва до 8 на сто и размер на таксите и комисионните - до 0,7 на сто на годишна база. Срокът за кредитите е до 10 г. с тригодишен гратисен период.

Изпълнителният директор на ББР Димитър Димитров заяви, че при следващите траншове правилата и процедурите ще бъдат подобрени.

По отношение на инициативата JEREMIE се предвижда ББР и Европейският инвестиционен фонд да създадат съвместно дружество със специална цел, с капитал от 200 млн. евро.

Дружеството ще разработи финансови продукти за търговските банки в страната. Тази програма ще позволи срокът за усвояване на средствата за малките и средните предприятия по структурните фондове на ЕС да се увеличи от две на седем години.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.