Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-02-2009

Информационна дискусия с журналисти и експерти по въпросите на ОСП и ПРСР се проведе в Пловдив

В петък зам.-изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" Емил Дърев ще запознае присъстващите на семинара на СТРАТЕГМА-Европейски институт с успешните практики и най-често допусканите грешки при подготовка на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Събитието ще се проведе в зала „Приемна" в Палата № 3 от 10.00 ч. Темата на информационния семинар е "Общата селскостопанска политика на ЕС и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони".

Схемите и мерките за подпомагане на лозаро-винарския сектор в периода 2009-2014 г., промоционалните програми за страните от ЕС и другите региони, оперативните програми за плодове и целенчуци, Националната програма "Пчеларство 208-2010" и схемата "Училищно мляко" бяха във фокуса на днешния семинар за журналисти в Пловдив.

 


Репортери от национални, специализирани и регионални медии от цяла България участваха в информационно-дискусионната среща, организирана от Агенция СТРАТЕГМА и Европейския институт по проекта "ОСП - двигател за развитието на българските селски райони". Изброените теми бяха разяснени от експерти от ДФ "Земеделие", които бяха специални гости на семинара.

Портал ЕВРОПА е поместил всичките пет тематични презентации. Можете да ги видите ТУК, в рубриката "Фондовете за България".

Дискусионната среща започна сутринта с участието на евродепутата Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, която запозна журналистите с начините, по които гласът на българските фермери и браншовици може да се чува по-добре на ниво Брюксел, когато се формира Общата селскостопанска политика на ЕС.

В семинара участва и г-жа Мари-Кристин Рибера,  търговски директор на Copa-Cogeca – организация за защита интересите на фермерите и земеделските организации в Европа със седалище в Брюксел. По думите й сега е времето, когато българските производители и браншовици трябва да осъзнаят, че гласът им има влияние, след като страната вече е член на ЕС.

 


Проектът на СТРАТЕГМА-Европейски институт има информационен щанд (6Z4), който се намира в Палата 6 на Пловдивския панаир. Утре от 10.00 ч. екипът организира продължение на днешната дискусия, този път с участието на земеделски производители, преподаватели и студенти, като специалният гост ще бъде зам.директорът на ДФ "Земеделие" Емил Дърев.

Друга интересна проява от утрешния ден на "АГРА-2009" в Пловдив е дискусията "Европейски правила за държавните помощи в земеделието", организирана от ГД "Земеделие" в Европейската комисия и с участието на Елисавета Върбанова от Комисията. Щандът на Европейската комисия се намира непосредствено до този на СТРАТЕГМА-Европейски институт в Палата 6.


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.