Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2009

В-к "Знаме", Пазарджик: За повечето фермери ОСП звучи екзотично

Агенция “Стратегма” и Европейският институт твърдо са се заели да променят това.

 

Представяме ви публикация във вестник "Знаме" от 20 февруари 2009 г., която отразява съпътстващите прояви от изложението "АГРА-2009" в Пловдив във връзка с изпълнението на проекта "ОСП - двигател за развитието на българските селски райони".

ПЛОВДИВ. Няколко информационни прояви в рамките на международната селскостопанска изложба “Агра 2009” организират агенция “Стратегма” и Европейският институт по проекта “Общата стопанска политика (ОСП) - Двигател за развитието на българските селски райони”.

Те се финансират от Генерална дирекция “Развитие на селските райони” и е на стойност

80 хиляди евро

Целта му е да внесе повече яснота по въпросите, свързани с бъдещето на европейското земеделие и възможностите пред родните фермери.

- Идеята ни се роди, след като видяхме резултатите от европейско проучване, относно това, доколко са запознати фермерите в 27-те държави членки със стопанската политика в общността. За съжаление, нивото на информираност в България се оказа едно от най-ниските - обясни програмната директорка на агенция “Стратегма” Станка Делчева.

Екип от агенцията и от Европейския институт решават да променят този факт. От юни досега те са организирали редица срещи със земеделски производители. Инициирали са и

разяснителни семинара

в няколко градове. Вчера бе дошъл редът на Пловдив.

 

Началото бе поставено с публична дискусия с журналисти, фермери и експерти. В нея участва и евродепутатката от нашата област Петя Ставрева, която е и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Тя запозна присъстващите с начините, по които гласът на българските фермери и браншови сдружения би могъл да се чува по-добре в Брюксел. И доведе със себе си специален гост - Мари-Кристин Рибера, търговска директорка на Copa-Cogeca,

една от най-влиятелните организации за защита интересите на фермерите и земеделските организации в Европа

- Приветствам идеята на организаторите - призна г-жа Ставрева.

- Личните ми наблюдения са, че за много български стопани ОСП звучи направо екзотично. Две трети от тях дори не са чували за Обща стопанска политика на Европейския съюз. Останалите нямат ясна представа какво представлява.

Вярно, през последните няколко години се проведоха много семинари. Повечето обаче бяха на

места, до които малко стопани стигат - черноморските курорти например

Информация се появи дори по билбордове, но това ли бе правилният път. Малцина разбраха същината на европейската политика, още по-малко вникнаха в детайлите. Едновременно с това, те четат по земеделските сайтове колко пари са изхарчени за тези кампании и се дразнят, тъй като не усещат реална полза.
Освен това, ОСП не може да бъде разяснена веднъж завинаги. Тя се променя непрекъснато. Най-малкото защото

трябва да отговаря на промените в климата, в пазара, в пазарните отношения

А особено пазарът е изключително динамичен. Само преди няколко месеца в Европарламента гласувахме увеличаване на млечните квоти от тази година и цените на млякото незабавно паднаха. Реакцията на пазара бе светкавична. Ето защо диалогът с фермерите не бива да се прекъсва.

В момента в Европейския парламент пък се обсъжда как ще изглежда земеделската политика на ЕС след 2013-а - през следващия планов период. Тенденциите са

пари от директните плащания да се прехвърлят към програмите за развитие на селските райони

Българският производител трябва да е наясно с това още отсега, за да се подготви и когато дойде време новостите да влязат в сила, да не е изправен пред свършен факт. Имайте предвид, че това едва ли ще се понрави на мнозинството от производителите, защото

те не обичат кандидатстването с проекти

Така е не само у нас, но и в цяла Европа.

В момента тече и дискусия в най-засегнатите държави от икономическата криза да бъдат отпуснати милиарди евро за подобряване на интернет инфраструктурата по селата и помощ за млекопроизводителите. Както и създаването на гаранционен фонд. Колкото по-рано и своевременно българският фермер се запознае с промените в ОСП, толкова повече време ще има да се подготви за тях и да се възползва от новите възможности.

 

На вчерашната среща експерти на Държавен фонд “Земеделие” обясниха подробно схемите и мерките за подпомагане на лозаро-винарския сектор в периода от 2009-а до 2014-а,

промоционалните програми

оперативните програми за плодове и зеленчуци, националната програма “Пчеларство” и схемата “Училищно мляко”.

В 10 часа днес вчерашната среща ще бъде продължена. Освен земеделски производители, този път ще участват и студенти, и преподаватели. Специалният гост ще бъде заместник-директорът на Държавен фонд “Земеделие” Емил Дърев.

Друга интересна проява от днешния ден е дискусията “Европейски правила за държавните помощи в земеделието”, организирана от Генерална дирекция “Земеделие” в Европейската комисия. Нейният щанд се намира непосредствено до този на “Стратегма” и Европейският институт в Палата 6 на Международния панаир.

Мина ГЕОРГИЕВА, в-к "Знаме", Пазаржик.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.