Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-02-2009

Нови разследвания срещу групата на Николов по САПАРД

Прокуратурата е започнала ново разследване срещу престъпна група, организирана от месопреработвателя Марио Николов за злоупотреба на средства от европейските фондове. Това съобщи днес за Mediapool ръководителят на звеното за разследване на престъпления с европейски средства прокурор Маргарита Попова.

Вчера шефът на отдел "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер заяви, че европейската служба разследва 25 случая на злоупотреби по САПАРД. По думите й част от тях са свързани с международна престъпна група, ръководена от Марио Николов. В нея влизат около 60 български и западни фирми, както и компании, регистрирани в офшорни зони.

Шпербер добави, че част от новите случаи вече са предадени на българските власти.

Маргарита Попова обяви, че вече има досъдебно производство срещу Марио Николов и нова група за злоупотреба с пари от предприсъединителните фондове на ЕС. Част от участниците в новата "завера" се припокриват с лицата, които вече са обвинени за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД, уточняват от държавното обвинение.

Прокуратурата все още се въздържа да дава информация в какво конкретно подозира Марио Николов. Маргарита Попова заяви, че в момента обвинения не могат да бъдат повдигнати, тъй като се очакват резултатите от съдебни поръчки от Холандия, Франция, Италия, Швейцария и Германия.

Бизнесменът от БСП и други девет души вече са обвинени за източване на 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Разследването започна преди две години и половина по сигнал на ОЛАФ, които предадоха на българските власти предполагаемата схема на злоупотребата, свързана с придобиване на стари машини и префактурирането им като нови, за които са получени пари от европейската програма.

Европейската служба за борба с измамите е на мнение, че действията на Марио Николов са тясно свързани с тези на бившия му съдружник и президентски спонсор Людмил Стойков. Българското обвинение не успя да намери достатъчно доказателства срещу Стойков за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД и той остана разследван само за пране на пари.

Главният прокурор Борис Велчев заяви във вторник, че разследването срещу Стойков вече е приключило, започва предявяването на обвинителния акт и скоро може да се очаква реален старт на съдебния процес.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.