Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2009

Наградиха германските следователи, разкрили "Николов-Стойков"

Германските митнически полицаи, разкрили измамата по САПАРД на групата "Николов-Стойков", получиха награда от Световната митническа организация (WCO), съобщава „Дневник" по информация на немската преса. Бюрото на Митническата криминална служба в град Линдау е отличено заради разплитането през 2007 г. на международната схема за източване на над 7 млн. евро от европейската програма за земеделски помощи, по която стари месопреработвателни машини бяха внесени в България като нови. Машинацията беше описана и в миналогодишния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), а германските участници вече са осъдени.

Отличието е било връчено на Хелмут Хуберта, директор на митническото криминално бюро в Линдау, и на неговия колега Руперт Гайзрайтер. "Ние хванахме следите на измамниците, тъй като нашият служител за свръзка в България, заедно с тамошните служби, съобщи за нередности при движението на стоките", обяснява Хуберта пред в. "Алгой-Рундшау".

Посоченият служител всъщност е Манфред Готфрид, който през 2007 г. беше офицер за връзка по митническите въпроси в посолството на Германия в София. Самоличността му излезе на бял свят през август миналата година, когато бившият заместник-министър на външните работи Феим-Петър Чаушов обяви, че ще го съди заради уличаващия доклад на ОЛАФ, в който се твърдеше, че Чаушев е разпънал "политически чадър" над Людмил Стойков по аферата "САПАРД". Чаушев обаче нарече германеца "Готфрид Манфред" и го описа като "представител на ОЛАФ в България", след което на Европейската служба й се наложи да уточни, че няма служител с такова име. В действителност г-н Готфрид е служител на Митническата криминална служба на Германия (Zollkriminalamt, ZKA). В момента той не е вече в България, а ZKA има друг офицер за свръзка.

През октомври Областният съд в баварския град Аугсбург осъди двамата германци, участвали в измамата със старите машини. Прокуратурата доказа, че Улрих Райзахер (управител на фирмата, представила старите машини като нови) и неговият сътрудник Михаел Енгелхард са издали фактури със завишени цени за машините, с което са нанесли щети за 1.9 млн. евро. Това беше достатъчно за повдигане на обвинение и произнасяне на присъди. Райзахер получи 2 години и 9 месеца ефективно лишаване от свобода, докато подчиненият му бе осъден на 9 месеца условно.

Също през октомври българската прокуратура съобщи, че по сигнал от ОЛАФ се разследват две нови афери със злоупотреби по САПАРД, в които отново става дума за българско-германско "сътрудничество". В предишните дни български и германски следователи са претърсили адреси в София, Бургас и Велико Търново, откъдето са иззети документи за български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по САПАРД. Според официални изявления на шефа на звеното за борба с евроизмамите във Върховната касационна прокуратура Маргарита Попова от февруари, засега е ясно, че са замесени 60 български компании, опитали да източат европрограмата по 67 проекта.

Според "Дневник", разкриването на новите машинации също е тръгнало от митническата полиция в Линдау, на брега на езерото Бодензее. Оттам отказват официална информация, само добавят, че схемата е подобна на тази от 2007 г., но мащабът й е по-голям. Този път се работи на територията на няколко германски провинция, а не само в Бавария. Около разплитането на първата схема митничарите от Линдау са успели да спасят общо 19 млн. евро.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.