Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
01-03-2009

ПРСР подпомага земеделските стопани в планински и необлагодетелствани райони

Информационно-разяснителна публикация от проект, осъществяван от обединение "СТРАТЕГМА-Европейски институт" с възложител Държавен фонд "Земеделие".
 
Предоставят се плащания, които да компенсират стопаните за природните ограничения в неблагоприятните за земеделие райони и да се предотврати изоставянето на земята.

Финансовото подпомагане е съгласно Мярка 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони” и мярка 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони”. Тези две мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) дават възможност за финансово подпомагане на стопани, които се занимават със земеделие в конкретни райони с природни ограничения.

Подпомагат се фермери, които работят при изключително тежки и непривлекателни природни условия. В тези случаи за производството на единица продукция се влагат значително повече средства, отколкото в стопанствата в останалите райони. Плащанията подкрепят поддържането на земята в добро агро-екологично състояние, както и  намаляват опасността земята да бъде изоставена поради неблагоприятни агро-климатични и почвени ресурси. Сред целите, които тези мерки подкрепят са също подържането на ландшафта и биологичното разнообразие, както и рационалното използване, съхранение и устойчиво управление на земята и другите природни ресурси.

Специална Наредба, приета с ПМС № 30 от 2008 г. (ДВ, бр. 20 от 2008 г.), определя критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват. Необлаготелстваните райони се делят на два вида: планински райони и райони с природни ограничения, различни от планинските.
 
В планинските райони попадат землищата на населените места, които отговарят на поне един от следните критерии и показатели:

•    средна надморска височина минимум 700 м.;
•    среден наклон на терена минимум 20%;
•    средна надморска височина минимум 500 м. в комбинация със среден наклон на терена минимум 15%;
•    хомогенизират се землища и група от землища, съседни на планинските, които имат минимум 90% обща граница с планински землища.

В необлагодетелствани райони с природни ограничения, различни от планинските, попадат землища на населени места, които са със слабопродуктивни земеделски земи.
 
За финансово подпомагане могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които обработват площи и са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Размерът на всяко стопанство трябва да е не по-малък от 0,5 ха за планинските и 1 ха за необлагодетелстваните райони, различни от планинските. Минималният размер за всеки парцел трябва да е 0,1 ха (1 декар).

Кандидатстващите за финансиране по реда на тази наредба трябва да извършват земеделска дейност в съответния необлагодетелстван район поне за 5 последователни години от първото плащане. Освен това те трябва да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние – условията за което са одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните.

Финансовата помощ се изплаща

за всяка година под формата на компенсаторни плащания за хектар допустима площ.
 
Площи, допустими за отпускане на помощи:

•    Обработваема (орна) земя;
•    Постоянно затревени площи (пасища и ливади);
•    Земи, заети с постоянни култури (в т. ч. лозя);
•    Семейни градини.

Земеделските стопани получават подпомагане след извършване на проверки на заявените от тях площи.
 
Размерът на финансовата помощ за частта до 50 ха е по 90 евро на хектар за земеделски стопани в планински район и по 50 евро на хектар за стопаните в необлагодетелствани райони, различни от планинските. Съответно за частта от 50 до 100 ха се изплащат по 40 евро на хектар (планински район) и 20 евро (различен от планинския). И при двете категории стопани за площите над 100 ха не се предоставя финансова помощ.
 
Мерки 211 и 212 целят:

•    Подържане на земеделската дейност в необлагодетелстваните райони и предотвратяване на изоставянето на земеделски земи;
•    Противодействие на обезлюдяването на необлагодетелстваните райони;
•    Подържане на ландшафта и биологичното разнообразие;
•    Рационалното използване, съхранение и устойчиво управление на земята и другите природни ресурси.

Условията и редът за финансово подпомагане на проекти по мерките са определени в Наредба № 11 от 3.04.2008 г. на министъра на земеделието и храните, обнародвана в ДВ, бр. 40 от 18.04.2008 г.
 
Заявката за подпомагане

по мерките се подава в периода от 1 март до 15 май на годината, за която се кандидатства за подпомагане. Всеки кандидат може да подаде само по едно заявление за подпомагане на година. Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (РА) изплаща финансовата помощ в периода от 1 декември в годината на кандидатстване до 30 юни на следващата година.

Възможно е земеделският стопанин да получи намаление на поисканата помощ или отказ за плащане, ако се установи, че е заявил по-големи от обработваните от него площи, или че не е спазил срока за подаване на заявлението. Отказ или намаление на помощ може да възникне и при неспазване на условията за подържане на земята в добро състояние, а също така и когато са подадени две или повече заявления за една и съща площ и не бъде постигнато разбирателство между заявителите. Финансова помощ не се предоставя и на неотговарящи на условията за подпомагане кандидати, както и в случай, че има опит да се възпрепятства проверката на място от компетентните органи.
 
Повече подробности по темата, както и актуална информация, могат да бъдат намерени на интернет страница на МЗХ http://mzh.government.bg и на интернет страница на РА към ДФЗ http://www.dfz.bg.


Проект "Подготовка на журналистически материали, предназначени за отпечатване в регионални печатни медии във връзка с изпълнението на стратегия за публична информационна кампания за прилагане на мерките по Програмата за развитие на селските райони в Република България".
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.