Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-03-2009
Портал ЕВРОПА ви представя публикация на вестник „Български фермер”, посветена на изложението „АГРА-2009”.
 
Наши и чужди фирми представиха бъдещото земеделие

Нови сортове, торове, продукти за растителна защита, както и иновативни технологии бяха сред акцентите на изложението

Ваня Велинска, специален пратеник на в-к „Български фермер” в Пловдив.

С всяка изминала година селскостопанското изложение "Агра" придобива все по-модерен вид и вече по нищо не отстъпва на подобните на него панаири, провеждани на различни места в Европа. Тази година на изложението участваха 855 фирми от 37 държави, които показаха най-новите машини, сортове, торове, продукти за растителна защита, а така също и иновативни технологии в селското стопанство. Интересът към всички тях бе огромен и се надяваме всички тези технологии скоро да бъдат приложени в българските стопанства.

На фона на финансовата криза селското стопанство е отрасълът, които трябва да има много добри показатели, за да компенсира останалите. България има възможности да произвежда повече и да изхрани дори 2-3 пъти по-голямо население, коментират специалисти.

"Агра" е мястото, където българските производители сверяват часовника си с партньорите от Европа, а и от други райони на света. Изложението е мястото, където чуждите инвеститори могат да видят аграрното лице на страната ни и да решат дали да инвестират тук.

През последните години има напредък в българското земеделие, но за да има успех нашата продукция на европейските и международните пазари, трябва да се подобри качеството й. Всички тези модерни машини, нови продукти, а също така и иновативни технологии са предпоставка за едно успешно и печелившо производство.
Не по-малко значение за доброто земеделие има и помощта на науката. Не е тайна за никого, че българските институти са на ръба на оцеляването. Ако искаме да имаме съвременна и работеща наука, нещата коренно трябва да се променят. На тазгодишното изложение всички институти имаха изложбени щандове, на които се видя, че има много добри и подготвени специалисти, които има какво да дадат на производството. Необходимо е обаче държавата да отдели повече средства за наука, за да се инвестира в земеделски култури, които са по-продуктивни, по-устойчиви на неблагоприятни климатични промени и т.н. Бизнесът, в частност фермерите също за заинтересовани от това и също трябва да участват активно в процеса. Имаме поредното обещание от управляващите, че ще се инвестира в науката, но времето ще покаже.

На "Агра" бяха показани нови сортове плодове, зеленчуци, зърнени и други култури. Те са не само високодобивни, но и с отлични вкусови качества. Част от тях са ранозреещи, а така се повишава цената на продукцията. Други съчетават компоненти с антиоксидантен ефект, което ги прави подходящи за здравословно хранене. На изложението бяха представени и ново поколение изкуствени торове, които позволяват да се произвеждат здравословни и екологично чисти храни.

ОТЛИЧИЯ
 
  • Фаворит в раздела "Сортови семена и посадъчен материал" бе сортът череша Косара. Той е получен по метода на биотехнологиите, разработен от Института по овощарство в Пловдив.
  • Отличникът в категорията "Научна дейност и разработки" е сортът краставица Киара F1. Селекциониран е в Института по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив.
  • Призът в раздел "Торове и препарати за селското стопанство" получи продуктът за растителна защита Триомакс 45 ВП на "Агрия" - Пловдив.

В следващите броеве на вестника ще прочетете подробности за семинара за Общата селскостопанска политика на ЕС, организиран от СТРАТЕГМА-Европейски институт, в който Петя Ставрева, депутат от ЕП, разяснява възможностите на земеделски и браншови организации да участват в процеса на формиране на ОСП. Освен това очаквайте материали за други интересни новости, които видяхме на „Агра 2009" – сред тях експертните презентации на представителите на ДФ „Земеделие” за Програмата за развитие на селските райони в България.

Публикувано във в-к „Български фермер”, бр. 899.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.