Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
04-03-2009

В-к "Форум" - Русе за ОСП и фермерските субсидии

Представяме ви публикация на вестник „Форум” – информационния седмичник на Северна България, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”. Материалът е публикуван в бр. 8 (26 февруари - 4 март 2009 г.):

Евродепутатът Петя Ставрева критикува неясната ни стратегия за селското стопанство

Родните фермери нямат информация за субсидиите, отпускани от Брюксел.

Евродепутатът Петя Ставрева по време на пресконференцията пред журналисти от страната на 19 февруари в Панаирното градче в Пловдив каза, че за България се отделят много средства за финансиране на селскостопанските райони.

В периода 2009-2015 година е предвидено да се отпуснат средства за изграждане на високоскоростен интернет, за проекти, предназначени за подкрепа на фермерите и регионите. Тя не пропусна да подчертае, че се хвърлят много средства за рекламна кампания, а резултатът е нулев, защото 2/3 от хората в населените селски райони нямат представа от решенията на евродепутатите в Брюксел. Фермерите не са по хотелите и Черноморието, допълни евродепутатът Петя Ставрева, ако не се коригира политиката и начинът за информация, ефектът от нашата работа ще бъде нулев. Определяйки нивата на разработване на националната политика на съживяване на селското стопанство, тя обяви, че фермерите трябва да се обединят в браншови организации, които да гарантират и защитават решенията им. Като пример Ставрева посочи страните в ЕС, които вече действат по този модел много отдавна и има обратна връзка между членуващите.


Французойката Мари Рибера - представител на най-голямата организация „Копа коджега”, в която членуват 27 страни, но не и България, също бе гост на пресконференцията в Панаирното градче. Накратко тя разясни ролята на организацията - да отстоява интересите на фермерите и селските стопани на всяко ниво, а самите стопани пък да говорят открито за проблемите си и да ги решават. Близо половин столетие „Копа коджега” съществува, защитава интересите на членуващите в нея и затова нейното влияние е огромно във вземането на проекторешения в Брюксел или за съгласуване на дадено решение по земеделски въпроси. Политиката на силната асоциация е да се чува гласът на селскостопанските браншовици, дори и на базата на компромисните решения в ЕС. С по-ниски защитени проценти на национални интереси на стопаните са страните България и Румъния, защото те все още нямат реални представители в „Копа коджега”. Освен това, двете държави са все още нови в членството си и субсидиите за тях са ниски.

Друг любопитен факт, който евродепутатът Петя Ставрева не скри, е, че за 2007 година е бил отчетен 3 млн.евро излишък, защото българските фермери нямат информация или мотивация за проектите, които се спускат по линия на европейските фондове. Затова Ставрева каза, че управляващите в страната трябва да предприемат ясна стратегия на действие как да се работи с младите фермери и да се спасява стопанството, а не само да се пишат поредните планове за развитие. Така експерти от Министерство на земеделието цитираха, че от шест години полагат безуспешни усилия в разяснителната си политика да склонят българските винопроизводители да членуват в „Копа коджега”, която ще защити и интересите им.

Стачките на фермерите не са каприз, са заключителните думи на евродепутата Петя Ставрева, хората наистина са притиснати до стената, защото държавата ни, или по-конкретно правителството, от три години на свой ред отлага националните доплащания, които компенсират малките субсидии, отпуснати от европейските фондове.

Лилия РАЧЕВА, вестник „Форум” - Русе.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.