Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2009

Зам.-директорът на ДФЗ Емил Дърев коментира грешките при подаване на проекти по ПРСР

Емил Дърев бе участник в семинар за селскостопанската политика в Пловдив на 20 февруари 2009 г.

Почти 10 месеца след старта на ПРСР през април миналата година, до 16 февруари 2009 г. в ДФ „Земеделие” са подадени 4 628 проекта, като над 60% от тях са постъпили през първите три месеца от старта на програмата. Основният брой подадени проекти са по мерките за млади фермери (мярка 112) и за модернизиране на земеделските стопанства (мярка 121).

Това каза зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие” Емил Дърев пред участници в семинар за Общата селскостопанска политика в Пловдив на 20 февруари 2009 г. Семинарът се организира от СТРАТЕГМА-Европейски институт.

Припомняме, че Агенция СТРАТЕГМА в партньорство с Европейския институт изпълнява проект, финансиран от ГД „Земеделие” на ЕК, озаглавен „ОСП – двигател за развитието на българските селски райони”. Наред с това екипът на двете организации изготвя и разпространява разяснителни публикации за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., по проект, финансиран от ДФЗ.

Емил Дърев бе специален гост на семинарната проява за фермери, журналисти, студенти и преподаватели от региона, организирана по време на изложението „АГРА-2009” в Пловдивския панаир. Той се спря на най-често срещаните грешки, допускани при подаване на проекти по мерки 112 и 121 от ПРСР.

Най-често грешки в подаваните проекти се допускат по мярката за подпомагане на млади фермери и за модернизиране на земеделските стопанства. Емил Дърев посочи като примери за грешки, допускани при кандидатстване от млади фермери, недекларирането на цялата обработвана площ, пропуски или неверни данни, откривани при част от подадените документи, особено при протоколи за комасация на обработвани площи. Наличието на множество разминавания в представяните документи и обстоятелствата, установявани при проверки на място, които областните РА извършват, е наложило експертите на ДФЗ да правят проверки на всички направени проверки по мярката. Това допълнително забавя процеса по оценка на подадените предложения.

Кандидатите по мярката за модернизация на земеделските стопанства най-често не подбират правилно капацитета на заявените за закупуване машини, който трябва да съответства на заявената обработвана площ. Проблем има и при представяните оферти за доставки и услуги, изисквани от наредбата. Най-честно представяните оферти не са технически съпоставими и пълни, поради което е трудно да бъде оценен направеният от кандидата избор на доставчик. За улеснение на кандидатите през декември 2008 г. е направено изменение на Наредба № 8 от 3.04.2008 г., в която е включено Приложение 9-А. То съдържа основните елементи на офертата.

Общата инвестиционна стойност на подадените проекти до средата на февруари 2009 г. възлиза на 918 милиона евро, като общата потенциална субсидия е 561 милиона евро. Емил Дърев направи сравнение с Програма САПАРД, като изтъкна, че за 10 месеца по ПРСР са подадени толкова проекти и на такава стойност, колкото по САПАРД за цели шест години.

544 хиляди лева е средната инвестиционна стойност на подадените проектни предложения по мярка 121 (за модернизиране на земеделските стопанства).

Емил Дърев каза още, че до момента (20.02.2009 г.) в ДФЗ са обработени 1 700 проекта. 25% от обработените проекти по мярка 112 за млади фермери са отхвърлени поради недопустимост, подчерта Дърев. В момента в ДФЗ се разглеждат проекти по мерки 112 и 122, подадени през месец август 2008 г.

Зам.-директорът на ДФ „Земеделие” отчете и плащанията по ПРСР до средата на февруари: те възлизат на над 177 милиона лева, като най-много плащания са извършени по мерките за необлагодетелствани райони и по агроекологичните мерки. Извършени са плащания по над 330 проекта за млади фермери. По мярка 121 са подадени 222 броя заявки за плащане за общо 137 милиона лева.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.