Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-03-2009

Франц-Херман Брюнер: приоритет за България трябва да е разумното управление на еврофондовете

Разумно управление на еврофондовете е сред основните приоритети за България през 2009 година., заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)Франц-Херман Брюнер, в интервю за Агенция „Фокус". Според него най-големите предизвикателства за България са: „Те са такива, каквито са за властите в България: да осигурим разумното управление на еврофондовете, както и разкриването на нередности и повдигане на обвинение срещу тях".

ОЛАФ обръща повече внимание на страните, които са се присъединили последни към Европейския съюз, каза Брюнер. На въпрос за това, че през последните месеци в България се създаде впечатлението, че ОЛАФ контролира и се е съсредоточил само върху България, той заяви: „Работим във всички страни от Европейския съюз (ЕС) и дори в няколко извън съюза. Но е ясно, че винаги ще се обръща особено внимание на страните, които се присъединиха последно към ЕС. Мисля, че това е нормално, имайки предвид съществуването на Механизъм за сътрудничество и проверка за България и Румъния".

Близкото сътрудничество с ДАНС е от ключово значение за ОЛАФ, посочи още той„През август 2008 г. България основа специален екип, оглавен от Главна прокуратура, който да разследва измами с пари от САПАРД. Този екип е активен и се състои от 8 обществени прокурори, представители на Следствието, на данъчните служби и др. Той се съветва от представител на ОЛАФ, базиран в България през седмица. Изглежда това звено разследва огромно количество проекти по САПАРД, като цели те да стигнат до съда", каза още той.

На въпрос на агенцията за промяната в България през очите на Европейската служба за борба с измамите, Франц-Херман Брюнер заяви: „След публикуването на миналогодишния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, забелязваме напредък, но разбира се, има още много работа за вършене".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.