Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2009

В-к “Нов живот”, Кърджали: има шансове за тютюневи премии след 2009 г.

Представяме ви публикация на вестник „Нов живот” – Кърджали, посветена на изложението „АГРА-2009” и семинарите на СТРАТЕГМА-Европейски институт”. Материалът е публикуван в бр. 36 на 24 февруари 2009 г.

Евродепутатът и член на Комисията по земеделие Петя Ставрева: Има шансове за тютюневи премии след 2009 г.

Министерството на земеделието и храните трябва да се защити аргументирано пред Брюксел.

Ако успеем да се защитим достатъчно аргументирано пред Брюксел, има надежди нашите производители да получават премии за тютюна и след 2009 г. Това каза в Пловдив пред репортер на "Нов живот" Петя Ставрева, евродепутат от ГЕРБ, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

Евродепутатите са подкрепили искането да се отпускат премии до 2013 г. на България, която има право да дава държавни помощи за тютюна до 2009 г. Още миналата година сме трябвало да предложим програма на Европейската комисия за допълнителни национални средства. Едва когато започнаха протестите на тютюнопроизводителите, чухме министъра на земеделието Валери Цветанов да казва, че ще предложи такава. Опасявам се, че ще закъснеем. Липсва координация и вземане на решения в правилния момент, заяви Петя Ставрева.

Дали ще има премии за тютюна, ще зависи колко настоятелно ще преговаря МЗХ с ЕК, смята евродепутатът.

Петя Ставрева каза, че ако окажем координиран натиск на национално и европейско ниво, възможно е евросубсидиите, които получават нашите земеделски производители, да се изравнят със субсидиите на колегите им от старите страни-членки. Това може да стане по-рано от 2016 г., както се предвиждаше. Според Петя Ставрева Министерството на земеделието и храните няма официална позиция за намаляване на сроковете за изравняване на субсидиите. Често чувам оправдания от представители на агроведомството, че България е договорила такива субсидии. Да, договорила е, но не е защитила интересите на земеделските производители. Затова трябва да се направи всичко възможно да се коригира растежът на субсидиите и по-скоро нашите фермери да получат тези пари. Ако обаче се оправдаваме и не упражняване натиск върху Брюксел, никой няма да ни подари този процент, твърди евродепутатът.

На въпрос как гръцките фермери за две седмици протести и блокади усхпяха да извоюват 500 млн. евро субсидии, а нашите половин година се бориха за 60 млн. лв., Петя Ставрева отговори, че има две обяснения. Първо: Гърция отдавна е член на Европейския съюз, отдавна прилага Общата селскостопанска политика, има много по-силни организации на производителите. Второ: тяхното Министерство на земеделието е показало заинтересованост. Ставрева е останала с впечатлението, че нашето министерство просто обещава нещо, само и само да спре протестите, а после не се притеснява кой ще го изпълнява.

През миналата седмица за изложението "АГРА" в Пловдив се видя, че нашите земеделски производители не отстъпват на европейските, но получават по-малко субсидии от тях.

Автор: Валери Ковачев, в-к “Нов живот” – Кърджали.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.